Napadi na medije obezvrijeđeni i pod stalnim pritiskom

Dragana Orlović
Napadi na medije obezvrijeđeni i pod stalnim pritiskom

Banjaluka - Učestali napadi i prijetnje, niske plate, neuplaćeni doprinosi, kao i razni politički pritisci samo su dio problema sa kojima se susreću novinari u Republici Srpskoj, BiH, regionu, ali i širom svijeta.

Poručeno je to juče iz udruženja i organizacija koja se bave zaštitom novinarskih prava povodom Međunarodnog dana slobode medija. Svi su jednoglasni u stavu da postojanje i opstanak demokratskog društva nisu mogući bez slobodnog novinarstva. Ističu, međutim, da se za medijske slobode u današnjim uslovima veoma teško izboriti.

Rukovodilac studijskog programa novinarstvo i komunikologija na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Banjaluci Dragana Rašević ističe da se BiH plasmanom na 65. mjesto liste "Reportera bez granica", u grupi od 180 zemalja u kojima su analizirane medijske slobode, i dalje nalazi u kategoriji država sa vidljivim problemima u medijskom prostoru.

Dugogodišnji novinar i dopisnik NIN-a Branislav Božić na tribini koja je organizovana na FPN-u je istakao da ovakvi izvještaji treba da se uzmu sa rezervom. O medijskim slobodama na tribini su raspravljali profesori i studenti banjalučkog FPN-a, dugogodišnji novinar i urednik Goran Milić, urednik "TV Hepi" Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović te urednik dokumentarnog i religijskog programa RTRS-a Mira Lolić-Močević.

Profesor FPN-a Miloš Šolaja poručio je da je BiH prilično nezrela kada je riječ o slobodi medija i da je potrebno mnogo vremena da politička kultura i kultura medija "sazru".

Da je to tako pokazalo je i istraživanje "Medijske slobode u BiH 2017", koje je uradila Fondacija "Fridrih Ebert" BiH, uz pomoć Udruženja "BH novinari", prema kojem je utvrđeno da oko 25 odsto građana RS i šest odsto FBiH odobrava napad na novinare u određenim okolnostima.

Milkica Milojević, član UO Udruženja "BH novinari", ističe da je taj izvještaj upozoravajući.

- Prvi put se pokazalo da mediji nisu ti kojima građani najviše vjeruju. Sada su po povjerenju vodeće vjerske zajednice - kazala je Milojevićeva i dodala da je ove godine za 20 odsto "palo" povjerenje u medije.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka smatra da novinari moraju biti solidarniji u situacijama kada je neko od njih napadnut.

- Zakonski, prava novinara su zaštićena, ali u praksi, ona se gotovo svakodnevno krše, od tužbi protiv medija koje pokreće država pa do odnosa određenih struktura prema novinarima - istakao je Lučka.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da mnogi novinari imaju sramotno niske plate, nemaju uplaćene doprinose, kao i da dio zarada primaju u bonovima, a neki godinama rade neprijavljeni ili sa "čudnim" ugovorima.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je juče na zaštitu slobode medija, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila da su sve učestaliji napadi na slobodu izražavanja. 

Čestitke

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić čestitao je novinarima Svjetski dan slobode medija poručivši da nastave njegovati visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva. Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš podržala je slobodu izražavanja medija, njihovu neutralnost i nezavisnost. Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić poručio je da država mora da obezbijedi ambijent u kojem novinari mogu raditi slobodno. Čestitka je stigla i od predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana