Lažni portali sve veći problem

A. J. R.
Lažni portali sve veći problem

Banjaluka - Svakodnevna pojava portala za koje se ne zna ko stoji iza njih i koji prenose neistinite i neprovjerene informacije sve je izraženiji problem u BiH, pogotovo što ne postoji mogućnost reagovanja na takve sadržaje.

Poručeno je ovo sa konferencije o zloupotrebi onlajn medija koju je juče organizovao Klub novinara Banjaluka.

Panelisti su istakli da se često radi o portalima koji su politički finansirani zbog širenja propagande, dok pojedini imaju i ekonomski karakter.

Urednik portala “raskrinkavanje.ba” Emir Zulejhić ističe da su raskrinkali više od 500 medija i 1.200 članaka koji se pojavljuju na ovom govornom području.

- Portale iza kojih stoji politika ne zanima zarada jer oni fokus stavljaju na sadržaj i bude se povremeno, dok ekonomske portale prave mahom srednjoškolci ili studenti zbog lake zarade. Oni nisu svjesni šta time rade medijskoj sceni - rekao je Zulejhić i dodao da je jedna osoba imala čak 93 portala bez impresuma.

Urednik portala “Istinito” Željko Raljić je rekao da postojeći zakon koji reguliše rad medija u RS nije mijenjan duže od 20 godina i da ne poznaje veb portali kao mediji zbog čega se ne mogu upisati u registar javnih glasila.

Direktorica programa Savjeta za štampu Ljiljana Zurovac istakla je da je govor mržnje, koji je u velikoj mjeri prisutan na portalima, krivično djelo, navodeći da to može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana