Kozaračka epopeja nikada neće utihnuti FOTO

Snježana Tasić foto: Aco Čavić
Kozaračka epopeja nikada neće utihnuti FOTO

Prijedor - Narod Kozare se digao među prvima u Drugom svjetskom ratu i među prvima spriječio bilo kakvu mogućnost da okupator mirno provede svoj okupacioni period.

Ovo je istakao predsjednik RS Milorad Dodik obraćajući se poštovaocima tekovina Narodno-oslobodilačke borbe, koji su danas na Mrakovici obilježili 71. godišnjicu od bitke na Kozari.

- Istorija neumitno govori da gdje su Srbi bili koncentrisani da su se tamo dizali i ustanci, a najveće epopeje Drugog svjetskog rata na ovim prostorima bile su tamo gdje je živio srpski narod - rekao je Dodik.

Istakao je da Srpska ne smije da zaboravi šta se desilo na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu, te da mora održavati i spomenik na Mrakovici, kao i sve druge podignute u čast žrtava antifašističke borbe.

- Ovdje nas treba biti više, jer Kozara to zaslužuje. Prisjećamo se onih koji su ovdje stradali za ideju slobode - rekao je Dodik.

Poručio je da institucije Republike Srpske neće prestati da obilježavaju godišnjice bitke na Kozari.

- Uporni ćemo biti u tome da se okupljamo svake godine i da kažemo da je ovo dio naše istorije - rekao je Dodik i naglasio da veliki svijet nije uvijek i pošten. Istakao je da nije bilo poštenog odnosa prema ovdašnjem doprinosu antifašističkoj borbi.

- Takav odnos i danas se promoviše na raznim političkim i drugim procesima u regionu - dodao je Dodik.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić rekao je da je Kozara pojam kolektivnog heroizma i da je ova bitka dala 43 narodna heroja i više od 43.000 žrtava.

- Zato prošlost naroda Kozare i boraca NOB-a moramo čuvati i ne ustupiti je zaboravu - poručio je Gajić.

Član Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Mladen Kačavenda rekao je da ova organizacija u Srbiji ima 100.000 članova.

- Među njima je više od 80 odsto boraca u ratovima od 1991. godine i nastavljamo bitku za interese Srbije i za civilizacijske vrijednosti - rekao je Kačavenda.

Obilježavanju 71 godine od bitke na Kozari, u organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su ministri Srpske, predstavnici potkozarskih opština i gradova, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca RS. Ispred spomen-krsta služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na centralno spomen-obilježje, gdje se nalazi 9.921 ime. Po završetku kulturno-umjetničkog programa, uslijedio je narodni zbor.

Borba trajala 27 dana

Bitka na Kozari je počela 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem. Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana