Klinika za dječije bolesti UKC-a Banjaluka dobila četiri inkubatora

Agencije
Klinika za dječije bolesti UKC-a Banjaluka dobila četiri inkubatora

Banjaluka - Klinika za dječije bolesti Univerzitetsko - kliničkog centra Banjaluka dobila je četiri inkubatora od kojih su dva donacija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, dok je nabavku preostala dva finansirala ova zdravstvena ustanova, prenose agencije.

- Osim ova četiri inkubatora uz prethodna dva, koja su donirali Fond B92 i kompanija M:tel, očekujemo dolazak još jednog inkubatora i na taj način bi Klinika za dječije bolesti bila u potpunosti opremljena najsavremenijim opremom - rekla je direktor za medicinske poslove konzervativnih grana Zvezdana Rajkovača.

Ona je na konferenciji za novinare u Kliničkom centru Banjaluka rekla da se u okviru akcije “Bitka za bebe” očekuje nabavka još dva mobilna inkubatora, neophodna za transport beba sa Odjeljenja ginekologije na Odjeljenje pedijatrije.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Stojislav Konjević istakao je da će sa sedam novih inkubatora Odjeljenje neonatološke patologije biti u potpunosti opremljeno najsavremenijom opremom za zbrinjavanje prijevremeno rođene djece, kao i terminske novorođenčadi koji zahtjevaju tretman u inkubatoru.

- Inkubatori su najsavremeniji sa svim mogućim tehničkim karakteristikama koji zadovoljavaju svjetske standarde i nivo pružanja usluga u neonatalnom periodu je već na zavidnom nivou - rekao je Konjević i dodao da je neonatologija u Klinici za dječije bolesti u posljednjih nekoliko godina napredovala.

Prema riječima Konjevića, realna vrijednost jednog novog inkubatora je 50.000 KM.

- Klinika za dječije bolesti raspolaže sa ukupno 25 funkcionalnih inkubatora od kojih je 18 novih - rekao je Konjević i dodao da je Klinika narednih deset godina mirna kada je riječ o inkubatorima.

Konjević je rekao da je za oko 500 beba u Srpskoj godišnje potrebna pomoć inkubatora.

Šef Odjeljelja patološke neonatologije Ljiljana Solomon istakla je da novi, moderni inkubatori znače mnogo zahvalivši se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svim donatorima i svim ljudima dobre volje.

- Uz moderniju opremu i svakako kadar imamo jako dobre rezultate. Trenutno imamo djete od 580 grama koje ima veliku šansu da bude jako dobro i da preživi - rekla je Solomon.

Ona je rekla da su godišnje na 10.000 rođenih beba u Srpskoj osam do deset odsto prijevremeno rođene.

Od prijevremeno rođene djece njih pet odsto je težine ispod 1,5 kilograma i njima je potreban boravak od minimalno mjesec dana u inkubatoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana