Elektronske kartice za radnike još na čekanju

Svjetlana Đuričić
Elektronske kartice za radnike još na čekanju

Banjaluka - Elektronske identifikacione kartice za radnike u Srpskoj još nisu zaživjele u praksi, iako je ovaj projekat, kao prioritetan, najavljen prije više od godinu.

Iz Ministarstva finansija RS potvrdili su “Glasu Srpske” da je raspisan tender za softversko rješenje za uvođenje elektronskih identifikacionih kartica za zaposlene u RS.

- Procedura raspisivanja tendera uslijedila je nakon utvrđivanja Pravilnika o izgledu identifikacionih kartica. Pravilnik je dio seta zakona kojima se sprovodi reforma privrednog sistema u Srpskoj s ciljem suzbijanja sive ekonomije i efikasnije kontrole prijavljenih radnika - kažu iz Ministarstva finansija.

Dodali su da je uvođenje ove vrste identifikacionog dokumenta jedna od mjera u funkciji borbe protiv rada na crno.

- Svaki radnik dužan je da elektronsku identifikacionu karticu ima u toku radnog vremena, te da omogući ovlašćenim licima u postupku inspekcijskog nadzora uvid u karticu. U slučaju da je radnik ne posjeduje, stvara se zakonska pretpostavka da je riječ o radu na crno, čime su ispunjeni uslovi za preduzimanje zakonskih mjera prema kontrolisanom subjektu, kao što je izdavanje prekršajnog naloga i izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti - kazali su iz ministarstva.

Predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić kaže da je nejasno zašto se odugovlači sa uvođenjem elektronskih kartica za radnike.

- Došlo se do dizajna, elemenata kartice i raspisivanja tendera, ali se dalje ne odmiče. Ne vjerujem ni da će se do Nove godine nešto u vezi s tim dešavati. Aktuelna je predizborna kampanja, pa izbori, formiranje vlasti, a u svemu tome dominantna je opstrukcija poslodavaca i zato se sve usporava. Zato još uvijek nemamo taj dokument - naglasila je Mišićeva. Ona je dodala da je uvođenje identifikacionih kartica za radnike dobar projekat koji može da doprinese u borbi protiv sive ekonomije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ne krije da su vlasnici kapitala u Srpskoj protiv uvođenja elektronskih identifikacionih kartica za radnike.

- Učinićemo sve da ne bude toga. Mislim da je to bespotrebno, da niko nema koristi i da od toga može biti samo šteta. Taj novac se može pametnije utrošiti u suzbijanju rada na crno - rekao je Škrebić.

Kada konačno bude završen projekat uvođenja ovih dokumenata, oko 260.000 radnika u Srpskoj dobiće elektronske identifikacione kartice, za čiju izradu je planirano oko 1,5 miliona KM. Uspostavljanjem baze podataka i nabavkom kartica koje će radnici morati da nose na radnom mjestu Vlada Srpske namjerava da suzbije rad na crno.

Izuzetak

Zakonom je predviđen izuzetak od pravila da svaki radnik mora imati elektronsku identifikacionu karticu, a taj izuzetak se odnosi na rad na određeno vrijeme ili probni rad kraći od 15 dana. Takvo rješenje predloženo je radi olakšanja prijavljivanja za one radnike koji rade veoma kratak period, na primjer sezonsko branje voća, rad na javnim priredbama, rad na svadbenim i sličnim proslavama, kao i probni rad koji traje kraće od 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana