140 godina školstva u Kostajnici

Srna
140 godina školstva u Kostajnici

KOSTAJNICA - Osnovna škola “Petar Mećava” obilježava Dan škole i 140 godina školstva u Kostajnici.

Direktor ove obrazovne ustanove Milanko Dejanović napominje za Srnu da školstvo u Kostajnici datira još iz davne 1880. godine.

“U Kostajnici je 1. septembra 1880. godine, među prvima na prostoru današnje BiH, formirana Narodna osnovna škola. Nastava se u početku odvijala u kućama imućnijih građana, a od 1888. u prvoj izgrađenoj školskoj zgradi”, kaže Dejanović.

Prvi dnevnik, koji i danas postoji, ispisan je krasnopisom prvog učitelja Radoslava Janjčića, a škola je te 1888. godine brojala 60 učenika.

O nekom davnom vremenu i ljudima svjedoče stare razredne knjige, imenici i ljetopisi, koji su preživjeli sve ratove i stradanja, a posebno su zanimljiva znanja i vještine koje su učenici tada sticali.

Učitelji su, između ostalog, ocjenjivali: “ćudorednost”, “marljivost”, “vjeronauk”, “usmeni i pismeni izraz misli”, “zemljopis”, “istoriju”, “prirodopis”, “računstvo”, “krasnopis”, “geometrijsko oblikoslovje i risanje”, “ekonomiju”, “ručno djelo”, “njemački jezik” i “gombanje”.

Listajući požutjele “razrednice”, koje su kasnije zamijenili školski dnevnici, Dejanović kaže da vrata škole nisu zatvarana tokom Prvog svjetskog rata, ali jesu za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

“Ipak, uz kratke prekide, nastava je izvođena u porodičnim kućama Cerovića i Perišića pod rukovodstvom učiteljica Marije Ludvig i Anke Sarajčić, o čemu svjedoči sačuvana dokumentacija. Odmah po završetku Drugog svjetskog rata školska zgrada je adaptirana, a nastava počinje 1946. godine”, navodi Dejanović.

Prema njegovim riječima, sljedeće godine počinju raditi i prve seoske samostalne osnovne škole u Petrinji, Kalenderima i Pobrđanima, koje je pohađalo ukupno 220 djece.

“Nastava se u početku održavala u većim seoskim kućama, a zatim je, zahvaljujući entuzijazmu tadašnjih učitelja i stanovništva, počela izgradnja prvih seoskih školskih zgrada, što je bio snažan zamah razvoju i poslijeratnom oporavku porušenih i popaljenih sela kostajničkog kraja”, priča Dejanović.

On navodi da je pedesetih godina 20. vijeka osnovna škola u Kostajnici prerasla u osmogodišnju pod nazivom Narodna osmogodišnja škola i da je tada brojala gotovo 400 učenika, dok su samostalne seoske postale područne škole.

Dejanović objašnjava da naziv Osnovne škole “Petar Mećava”, prema imenu narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata, ova obrazovna ustanova nosi od 1960. godine, od kada je broj učenika stalno rastao, pa je tako nastavu u školskoj 1966/67. godini pohađalo čak 930 učenika, od kojih 686 u centralnoj i 244 u područnim školama.

“Zbog velikog broja učenika i nedostatka radnog prostora, u centralnoj školi se radilo i u tri smjene i na različitim lokacijama, a odjeljenja su često brojala između 30 i 40 đaka, ponekad i više, pa je nova, veća školska zgrada izgrađena u periodu od 1971. do 1973 -a Vojislav Kecmanović Đedo i književnik Ranko Risojević.

Za predani rad u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija kostajnička osnovna škola je više puta odlikovana i nagrađivana.

Među ovim priznanjima su nagrada Skupštine opštine Bosanski Novi iz 1972. godine, Orden rada sa srebrnim zracima od predsjednika SFRJ povodom 95 godina postojanja i rada iz 1974, republičko priznanje i nagrada “Hasan Kikić” za dugogodišnji plodan i uspješan rad škole iz 1978. godine, te Orden Njegoša Drugog reda iz 2010, povodom 130 godina postojanja školstva u Kostajnici.

 

 
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana