Više od 30 svjetskih stručnjaka na "Forward" koneferenciji

GS
Više od 30 svjetskih stručnjaka na "Forward" koneferenciji

Druga "Forward" konferencija, u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banjaluka, biće emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske sutra i prekosutra, (2. i 3. decembar 2020. godine), od 20.10 časova i putem Fejsbuk stranice "Forward" konferencije.

Na ovogodišnjem "Forwardu" učestvuje više od 30 stručnjaka iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Prvog dana, 2. decembra, fokus je na regionalnoj perspektivi digitalne ekonomije, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Drugi dan konferencije, 3. decembra, naglasak se stavlja na koncept "pametnog grada" u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu i modernu infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, te aktivno učešće građana, podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života.

"Važno je da smo u uslovima globalne pandemije uspjeli da osiguramo kontinuitet 'Forward' konferencije. Ove godine govorimo o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu, o pametnim rješenjima za jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, imamo izuzetne učesnike panela i ono što je veoma važno jeste da ćemo se više fokusirati na 'Dan poslije'. Svi kao društvo moramo razmišljati o danu poslije, šta nakon ove zdravstvene krize, a mislim da tu IKT industrija može da da svoj puni potencijal", rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Cilj ovog događaja jeste da se pruže informacije i podrška privatnom i javnom sektoru da nastave sa digitalnom transformacijom i uvođenjem pametnih rješenja, a građanima na jednostavan način objasniti šta digitalna transformacija predstavlja za njih i kakvo poboljšanje životnog okruženja mogu da očekuju kroz pametna rješenja.

"Govorićemo i o gradovima budućnosti, kako su to uradili neki gradovi u našem okruženju, koje je korake Banjaluka napravila u prethodne dvije godine, da ljudi vide da se budućnost dešava sada i kod nas i šta mogu da očekuju u narednom periodu", rekao je direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Konferencija se sastoji od četiri panela: "Digitalna ekonomija", "Digitalna transformacija: izazov ili šansa za razvoj privrede Zapadnog Balkana", "Gradovi budućnosti" i "Projekti za 'Grad budućnosti'".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana