Trinaestogodišnji dječak iz Šipova pravi suvenire i ikone od drveta

Srna
Foto: Srna

ŠIPOVO- Trinaestogodišnji Arsenije Marić iz Šipova iz hobija već treću godinu izrađuje ikone, razne suvenire i sitni namještaj od drveta koji pronalazi u svojoj okolini bogatoj šumom.

Ovaj dječak samostalno usavršava tehnike duboreza i pirografije što mu omogućava da stvara lijepe i unikatne predmete.

Marić je ispričao Srni kako je drvo počeo oblikovati prema nekom svom unutrašnjem porivu, ističući da je samouk u ovom za dječake njegovih godina neobičnom hobiju.

"U mojoj porodici to niko ne radi, pomalo sam sam počeo nožem rezbariti, dopalo mi se, a sad me sve više zanima i usavršavam se. Svakog dana nešto novo uradim i često mijenjam dizajn", priča Marić.

Materijal uglavnom pronalazi u Šipovu, gdje ima dosta profesionalnih stolara i firmi koje se bave rezanjem građe. Najviše za izradu svojih radova koristi bukvu, hrast i javor.

"Drvo isiječem poteznim cirkularom, pa ga sređujem sa oblaricom, nakon čega ga šmirglam kako bi drvo postalo glatko i fino i na kraju ga prelakiram", objašnjava ovaj dječak.

Ikone radi tehnikom duboreza, a bavi se i pirografijom, koja je, kako kaže, slična duborezu, jer se koristi isti materijal.

"Za pirografiju je potreban pirograf koji se uključi u struju i zagrijava, a kad se prinese drvetu tada sagorijeva i nastaje udubljenje. Tako urezujem slova, šare", priča Marić.

Za posao mu je, kako navodi, potreban mir, a u svemu ne žuri, jer želi da izradi savršene predmete. Roditelji ga u tome podržavaju, kao i nastavnici i školski drugari.

"Roditeljima se više sviđa što sam se opredijelio za drvo, nego za telefon i igrice", dodaje Marić.

Svoje predmete još nije počeo prodavati, već ih uglavnom poklanja dragim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana