Tehnološka dostignuća vjetar u leđa

M. L.
Tehnološka dostignuća vjetar u leđa

BANjALUKA - Velike kompanije i nauka su povezani i decenijama stvaraju spektakularne rezultate, a dobar primjer toga je duvanska industrija u kojoj je kompanija “Philip Morris International” napravila veliki iskorak stvarajući najbolju alternativu pušenju cigareta, “IQOS”, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan.

U kompaniji “Philip Morris International” ističu da je ta savremena tehnologija razvijana deset godina, te da je na stvaranju “IQOS-a” radilo 400 vrhunskih svjetskih stručnjaka.

- Razmjena između nauke i kompanija nije samo pronalazak novih proizvoda, nego i kritička analiza procesa i operacija od strane nauke, a u cilju poboljšanja funkcija poslovanja - naveli su u toj kompaniji.

Pojašnjavaju da naučnici misle da nauka određuje bit problema, dok poslovni svijet favorizira ekonomiju kao odlučujući faktor prilikom donošenja odluka.

- Sve velike kompanije su svjesne razlika i izazova, ali najviše prednosti koju saradnja sa naukom donosi. Nauka mijenja način na koji komuniciramo jedni s drugima, a vjerovatno će pomoći i svjetsku energetsku krizu - dodaju u kompaniji “Philip Morris International”.

Ističu da to nije nigdje toliko izraženo kao u takozvanim tradicionalnim industrijama, za koje se misli da ne mogu evoluirati, jer svaka evolucija je negacija njih samih.

- Građevinska industrija, industrija prerade duvanskih proizvoda i rudarstvo samo su neka od područja za koja se smatralo da nemaju ni mogućnosti ni prostora za promjene - ističu u toj kompaniji.

Naglašavaju da ni građevina više nije samo slaganje cigli ili betonskih blokova, nego industrija u kojoj se koriste “hi-tech” proizvodi, kao što su boje i reflektirajuće supstance koje smanjuju potrošnju energije, beton koji se sam obnavlja, ili korišćenje cigli napravljenih od opušaka koje sprovode energiju. Osim toga, ističu, u rudarstvu se radi 3D mapiranje kopova ili promjene u odlaganju rudarskog otpada.

Podsjećaju da se ne smije zanemariti doprinos koji je nauka dala na polju sigurnosti hrane, zdravstvene njege i farmacije.

U “Philip Morris International” ističu da nauka i industrija nisu jedina dva faktora u tom zajedničkom procesu, već da veoma bitnu ulogu imaju i  potrošači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana