Saopštenje za javnost ALPIS

Zakupljen prostor
Saopštenje za javnost ALPIS

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) je zatražio sastanak sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i Zorom Vidović te poručio: Zaustavite uništenje domaćih kompanija i radnih mjesta od strane pojedinaca iz Vlade RS-a i stranih lobija

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću je uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (utorak, 05.03.2019.) uputila službene dopise Ministarstvu finansija Republike Srpske, svim poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Republičkoj upravi za igre na sreću, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne Skupšine Republike Srpske Nedjeljku Čubriloviću i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću. ALPIS je ujedno podnio i službeni zahtev za sastanak s Ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović te predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Povod za obraćanje je Prijedlog Zakona o igrama na sreću, kojeg je na nedavno održanoj 10. sjednici bez ikakve prethodne najave, javne rasprave i stručne analize utvrdila i u hitnu proceduru pod sumnjivim okolnostima kao predlagač uputila Vlada Republike Srpske, a koji bi, ako bude usvojen, bez ikakve sumnje doveo do zatvaranja legalnih privatnih priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, otpuštanja 3.000 radnika i ugrozio bi dodatnih 12.000 radnih mjesta, oštetio budžet Republike Srpske za 60 miliona maraka na godišnjem nivou te doveo do još veće ekspanzije crnog tržišta. Pri tomu se ne skriva sumnja kako je Vladin prijedlog Zakona o igrama na sreću kreiran upravo s ciljem da se pogoduje tržištu automata te stranim kompanijama.

“Vlada Republike Srpske je izradila Prijedlog Zakona o igrama na sreću koji privatnim kladionicama oduzima pravo da priređuju elektronske igre, koje čine najveći dio prometa privatnih priređivača i koje su vlastitim sredstvima i znanjima razvili upravo privatni priređivači. Oduzimanjem tih igara privatnim priređivačima i davanjem ekskluziviteta isključivo Lutriji Republike Srpske, jednim potezom se zatvaraju sve privatne kladionice i toga su u Vladi Republike Srpske itekako svjesni. Smiješno je njihovo obrazloženje u zakonu kako se priređivanje elektronskih igara ostavlja samo Lutriji jer nitko od privatnih privrednih društava nije pokazao interes za iste. Privatne kladionice i jesu razvile elektronske igre, uredno ih priređuju godinama i naravno da im je u interesu da ih nastave priređivati. Ovdje se radi o klasičnoj podvali Vlade Republike Srpske s ciljem uništenja domaćih privatnih kladionica i prepuštanja tržišta automatima. Dalje, uvodi se i porez na dobitak, kojeg je direktno osmislila industrija automata, kao dodatno oporezivanje igrača, s ciljem uništenja sportskog klađenja. Porezi su povećani za oko tri puta što ne bi izdržala nijedna industrija na svijetu i sve to jasno pokazuje da se ovdje svjesno ide na uništenje domaćih privatnih priređivača”, poručuju iz ALPIS-a.

U dopisu upućenom institucijama i predstavnicima Vlasti Republike Srpske ALPIS poručuje da bi usvajanje ovog zakona izazvalo nesagledive socijalne i ekonomske posljedice po Republiku Srpsku u vidu gašenja legalnih kompanija, otpuštanje radnika, smanjenje prihoda u budžet Republike Srpske, stvaranje monopola automata, narušavanje pravila slobodnog tržišta, odliv kapitala u strane zemlje odakle dolaze vlasnici automata, itd. ALPIS posebno ističe nužnost da se zakon razmatra u redovnoj proceduri, uz izradu stručne analize i javnu raspravu u koju će biti uključene sve zainteresirane strane, kako i nalažu propisi.

“Na poslanicima u Narodnoj skupštini, kao i na svim relevantnim političkim dužnosnicima Republike Srpske velika je politička, ljudska i moralna odgovornost da se u ovom ključnom trenutku reagira na ispravan način. Nažalost, kroz Vladu Republike Srpske svoj put pronašli su strani interesni lobiji koji sada djeluju s ciljem uklanjanja domaće konkurencije i potpunog preuzimanja tržišta. Narodna skupština mora reagirati na način da zaštiti domaće kompanije, radna mjesta i budžet Republike Srpske i ne dopusti da se dogodi jedna od najvećih pljački u povijesti Republike Srpske. Ovakav zakon ne smije biti usvojen. U protivnom, posljednice će biti nesagledive”, jasno poručuju iz ALPIS-a.

Uz dopis u kojem se obrazlažu negativni efekti predloženog zakona, stručni tim Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću dostavio je i 21 amandman za predloženi Zakon u kojem su iznijeli svoje viđenje kako bi realan Zakon o igrama na sreću morao izgledati, kako bi svi priređivači na tržištu imali jednak tretman, kojeg im garantira i Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana