Šamac: Korisnicima predati ključevi dvije novoizgrađene kuće i jedne renovirane

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- U Šamcu su danas korisnicima predati ključevi dvije novoizgrađene i jedne renovirane kuće, ukupne vrijednosti oko 100.000 KM, čime je završena druga faza Programa za oporavak od poplava 2014. godine.

Radove su finansirali EU posredstvom UNDP-a u BiH i opština Šamac.

Ratni vojni invalid Stojan Lujić iz Pisara, kojem su uručeni ključevi novoizgrađene kuće, zahvalio je svima koji su pomogli, navodeći da je šest godina živio u ljetnoj kuhinji.

Bošku Vuksanoviću iz Šamca sanirana je kuća u kojoj je živio sam, te ističe da mu je drago što će konačno imati gdje da provodi penzionerske dane.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Vedrana Mihaljčić rekla je novinarima da je u 2019. godini EU posredstvom UNDP-a pokrenula projekat oporavka od poplava i da je opština Šamac jedna od 45 lokalnih zajednica koje su učesnici tog programa.

"Projekat je sproveden u dvije faze. U drugoj fazi izgrađene su dvije kuće - u Pisarima i Zasavici, a jedna kuća u Šamcu je renovirana. Ukupna vrijednost druge faze je oko 100.000 KM, od čega je opština Šamac posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske sufinansirala sa 10.000 KM", precizirala je Mihaljčićeva.

Ona je dodala da je opština Šamac obezbijedila i sve potrebne saglasnosti, lokacijske uslove, građevinsku i upotrebnu dozvolu, te priključke na komunalnu infrastrukturu.

Mihaljčićeva je podsjetila da su u prvoj fazi projekta, realizovanoj prošle godine, izgrađene četiri kuće i renovirano 19.

Program za oporavk od poplava - stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora EU na ublažavanju posljedica poplava iz 2014. godine. Vrijednost programa je 15 miliona evra, a finansira ga EU sa 12,5 miliona evra u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP-om i lokalnim vlastima. Program se realizuje u 45 opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana