Ruski filteri iz banjalučkog "Kosmosa" uskoro u cijeloj EU

PR
Ruski filteri iz banjalučkog "Kosmosa" uskoro u cijeloj EU

BANjALUKA- Preduzeće "Kosmos" a.d. Banjaluka je, u sklopu svojih djelatnosti, postiglo sporazum sa kompanijom "Kret" iz Rusije o proizvodnji i distribudiji za područje cijele Evropske unije jedinstvenog fotokatalitičkog sistema prečišćavanja vazduha "Tiokraft".

- Riječ je o fotokatalitičkom uređaju za prečišćavanje vazduha koji je osmišljen, patentiran i proizveden u Rusiji, a od svih postojećih razlikuje se po tome što je riječ o najdjelotvornijoj tehnologiji u čišćenju i i dezinfekciji vazduha od virusa, bakterija, ukalupljenih spora, plijesni i drugih organskih spojeva bez zamjene filterskih elemenata i bez nakupljanja patogene mikroflore – istakli su u "Kosmosu" i dodali da, pored toga, dizajn uređaja isključuje dopunske elemente.

U "Kosmosu" ističu da se uređaji mogu primjenjivati u različitim prostorima, pa tako i na mjestima stalnog ili povremenog boravka ljudi, poput stambenih prostorija, poslovnih prostora, vrtića, škola, bolnica, muzeja, biblioteka, dvorana i drugih ustanova.

- Uvaj uređaj smanjuje štetne uticaje na ljudski imunološki sistem, neutrališe neugodne mirise u prostorijama, sprečava širenje sezonske zarazne epidemije i smanjuje onečišćenje vazduha patogenom mikroflorom – istakli su u "Kosmosu".

Kažu da je uređaj pogodan i za primjenu u poljoprivrednim skaldišnim prostorima, u kojima sprečava širenje plijesni čime se povećava rok trajanja poljoprivrednih proizvoda u skladištima sa prisilnom ventilacijom.

- Uređaj se može koristiti i u proizvodnim pogonima jer sprečavanjem širenja mikroba, virusa i patogena kroz vazduh povećava učinak poljoprivrednih preduzeća i gazdinstava, pvećavajući prinose usjeva i smanjujući rizik od gubitka – naglasili su u "Kosmosu" i dodali da se primjenom uređaja u procesu proizvodnje sterilizuje vazduh i pakovanju proizvoda povećava kvalitet i rok trajanja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana