Predstavljena knjiga Milovana Bajića: Energija i ekonomsko i političko pitanje

Danijela Bajić
Predstavljena knjiga Milovana Bajića: Energija i ekonomsko i političko pitanje

BANjALUKA - Položaj RS, kao i zemalja bivše Jugoslavije u energetskim tokovima najbolje je prikazan u knjizi "Geoekonomska politika energije Republike Srpske", autora Milovana Bajića, koja će dobro doći i studentima željnim znanja iz ove oblasti.

Ova knjiga u izdanju Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), koja se već može naći u knjižarama, javnosti je predstavljena u srijedu uveče u Banskom dvoru u Banjaluci, a autor je na skoro 400 strana uspio da napravi sveobuhvatnu analizu energetskih tokova u Srpskoj i regionu.

U sedam poglavlja knjige, koja je objavljena u 300 primjeraka, autor je, između ostalog, napravio zanimljiv osvrt na početne izvore energije, do afirmacije modernih. 

Bajić je tokom promocije rekao da je pokušao da na jednom mjestu skupi i prikaže stanje i poziciju energetskog sektora sa geoekonomskog i geopolitičkog aspekta, gdje se nalazimo i šta su mogućnosti predviđanja.

Bajić, koji je direktor "Krajinapetrola", rekao je da je jedan od ciljeva da se mlađe generacije podstaknu da problem energije i energetike izučavaju na način koji uključuje ekonomiju i geopolitiku.

- To je neophodno s obzirom na naš položaj između Istoka i Zapada, između velikih proizvođača gasa i nafte, kao što su Rusija i bliskoistočne zemlje, i velikih potrošača kao što je to područje zapadne Evrope - naveo je Bajić.

Prema njegovim riječima, u knjizi se identifikuju domaći energetski potencijali, da se vidi šta to Srpska može koristiti imajući u vidu šta smije da koristi, jer pristupanjem Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, prihvatanjem Evropske energetske povelje, Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, preuzete su i mnoge obaveze koje treba da budu ispunjene.

Bajić je dodao da iz tih preuzetih obaveza, između ostalog, proizlazi prelazak na čiste izvore energije, a da Srpska u tome nema povoljnu strukturu, jer je ugalj dominantan pošto su termoelektrane glavni proizvođači električne energije.

- Ono što nemamo, osim potencijalnih priča o izvorima, to je nafta, energent koji će još dugo biti dominantan - istakao je Bajić i zahvalio "Elektroprivredi Republike Srpske" za pomoć u izdavanju knjige, ne krijući zadovoljstvo što je ovo preduzeće potpisalo ugovor o koncesiji za izgradnju prve velike solarne elektrane na području Trebinja.

Univerzitetski profesor Vujo Vukmirica, jedan od recenzenata, rekao je da je u centru pažnje nafta za koju se, ne slučajno, kaže da je crno zlato.

- To crno zlato mnoge je u crno zavilo, a malobrojnim napunilo džepove. Pogledajte šta se dešava u Libiji, Iraku, u Venecueli, koja je vrlo bogata naftom, a samo u jednom dijelu zemlje su tolike količine koje mogu podmiriti tridesetogodišnju potrošnju nafte u svijetu - naveo je Vukmirica. Knjiga je, naglasio je Vukmirica, veoma poučna za svakog čitaoca, jer je energija prisutna svugdje, a i daje pregled svjetske proizvodnje, potrošnje i borbe za naftu.

Jedan od recenzenata je i profesor Zoran Kalinić, rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, koji je na promociji naglasio da je ova knjiga odlično gradivo za studente.

Sadržaj

Energija svijeta - zalihe i proizvodnja, Energetski potencijali Srpske, Globalizacija i njen uticaj na energetiku, Osvrt na energetsku politiku i strategiju razvoja energetskog sektora RS do 2035. godine, samo je dio sadržaja druge po redu monografije autora Milovana Bajića. U sklopu ove knjige objavljena su i dva značajna dokumenta, a to su Međunarodna energetska povelja i Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana