Najopuštenija strana Srbije - lakoća uživanja na salašu

Zakupljen prostor
Najopuštenija strana Srbije - lakoća uživanja na salašu
Foto: Vladimir Tatarević | Najopuštenija strana Srbije - lakoća uživanja na salašu

Stanovnici Srbije sjajni su domaćini koji su nas mnogo puta ugostili i priredili vrhunsku zabavu koju pamtimo cijeli život. Bilo da ste s društvom išli u Beograd, na EXIT u Novi Sad, ili pak na skijanje na popularni Kop, Srbija vas sigurno nije ostavila ravnodušnima!

Jeste li za nešto drugo? Za odmor s manje gužve, manje tempa, a više uživanja u zelenilu, domaćoj hrani i aktivnijem boravku na čistom zraku… nekima upravo tako izgleda savršen boravak u Srbiji. 

Ako mislite da ste Srbiju dovoljno upoznali kroz njene gradove, vrijeme je da posjetite srpsko selo

FOTO: Dragan Vildović Vino

Odmor u selima Srbije postaje sve češći izbor turista kao način boravka u manje poznatim krajevima, daleko od gradske gužve, u okruženju netaknute prirode, na čistom zraku, a u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeka, jezera i zanimljivih turističkih atrakcija i lokaliteta.

Sva raznolikost Srbije vidljiva je u njenim selima.

U Vojvodini prevladavaju salaši, smješteni u pitomim ravnicama i okruženi plodnim njivama, poljima pšenice, suncokreta i kukuruza.

Foto: Aca Milutinović  Cvejin salaš, Begeč

Poznati su po izuzetnoj gastronomiji, obilnoj trpezi i nadaleko poznatim vinima. Na mnogima od njih moći ćete jahati, ili se upoznati sa starim zanatima. Baš kao i kod nas, i u Srbiji ovakve destinacije nude odmak od modernog svijeta isprepletenog tehnologijom, jer pružaju poseban doživljaj tradicionalnog života i ravnice. Vojvodina bez salaša, pa makar samo kroz maštovite priče, nekako je siromašnija. Salaši su izvorišta vojvođanskog mentaliteta, a dom vrijednih, štedljivih, istrajnih, povučenih, odmjerenih i nadasve gostoljubivih ljudi. Ni jedno mjesto na planeti nije tako široko otvoreno prema nebesima, kao što je salaš. Sav na zemlji i u nebu, salaš je svima otvorena kuća na planeti.

Osamljene kuće u prostranstvu beskrajnog žita čuvaju ruralnu tradiciju Vojvodine te se uzdižu na nivo simbola. Danas je sve više salaša koji razvojem turizma dobivaju svoj novi život. Tišina duž prašnjavih seoskih puteva, spasonosni hladi i šaroliki predmeti etnografske baštine, pružaju nove inspiracije i nadahnuća. Lijepo uređene sobe, od kojih su neke još uvijek opremljene komadima tradicionalnog namještaja, lijepo dočaravaju mentalitet brojnih generacija tamošnjih seljaka. Cijele obitelji česti su gosti salaša, jer se djeca mogu neopterećeno igrati i učiti o seoskom životu.

Ako ste ljubitelji bogate gastronomije i želite osjetiti slasne ukuse vojvođanske kuhinje, posjet nekom od salaša obavezan je izbor. Radi se o kuhinji koja je nastala na temelju različitih kultura i u kojoj ćete tijekom jednog obroka upoznati utjecaj mađarskog, njemačkog, slovačkog, srpskog ili šokačkog kulinarstva. Gastronomija Vojvodine rezultat je složenih uvjeta života, te prirodnih i društvenih karakteristika ovog prostora.

Foto: Ustupljeno od RRA Zapadna SrbijaDaska sa mesom

Koji god bio razlog vašeg posjeta Srbiji, uhvatite vremena za upoznavanje salaša i uživanje u blagodatima srpskog sela!

Popis najzanimljivijih vojvođanskih salaša možete pronaći ovdje.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana