Muzej Kozare: Godina uspješna, uprkos vanrednim okolnostima

Srna
Foto: Arhiva

PRIJEDOR- Muzej Kozare u 2020. godini imao je 16 digitalnih izložbi koje su realizovali kustosi iz različitih oblasti, a bilo je i pet klasičnih izložbi, od kojih dvije prije početka pandemije virusa korona.

"Poput drugih ustanova kulture, prilagodili smo rad vanrednim okolnostima i, uprkos svim otežavajućim uslovima, iza nas je prilično uspješna godina", izjavio je Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

On je istakao da je posebno ponosan na izložbu Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru u kojem su prvi put učestvovali autori sa svih kontinenata.

"Zahvaljujući ovoj manifestaciji, likovna zbirka Muzeja Kozare bogatija je za oko 350 radova", rekao je Radonjić.

On je naveo da je u decembru završena još jedna faza rada na arheološkom nalazištu manastira Đurđevac, a da su izdavačku djelatnost obilježile dvije knjige višeg kustosa Vedrane Adamović, i to "Godine stradanja 1941/42" i "Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine".

"U ova složena vremena uspjeli smo završiti svu carinsku proceduru legata Zdravka Vajagića, a novac, koji je bio predviđen za štampanje kataloga izložbi koje nisu fizički održane, preusmjerili smo za izradu i štampu vodiča za Spomen-kuću Stojanovića i za Muzej Kozare, te kataloga za legat Zdravka Vajagića", naglasio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, plan rada za ovu godinu rađen je kao da će sve biti normalno, osim za prvi kvartal za kada nije predviđen gust raspored izložbi.

"Prioritet dajemo autorima iz BiH jer je te izložbe praktičnije i jeftinije realizovati u vrijeme restrikcija koje vrijede na granicama", pojasnio je Radonjić.

U zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku 29. decembra, a koji se osjetio i u Prijedoru, oštećeni su dimnjak i vanjski zid Muzeja Kozare koji se nalazi u jednom od najstarijih zdanja u gradu na Sani.

"Srećom, ništa alarmantno. Dvije ili tri cigle su pale sa ruba dimnjaka i imamo rascjep na fasadi. Bili smo tada na svojim radnim mjestima. Plesali smo zajedno sa zgradom", govori Radonjić.

On je podsjetio da Muzej Kozare, koji je matični za prijedorsku regiju, finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Prijedor, a da resorno ministarstvo podržava i projektne aktivnosti kao što su Likovna kolonija Sreten Stojanović i Međunarodni bijenale radova na papiru.

"Osim toga, jedan projekat nam je odobrilo i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, a riječ je o obnovi stolarije na zgradi muzeja. U pisanju svih projekata u tehničkom smislu pomaže nam Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora 'PREDA-PD', tako da i njima dugujemo zahvalnost", dodao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana