Kecmanović: Svet se oživljava tako što se skreće pažnja na nešto strašno, kritičari su zaspali

PR
Kecmanović: Svet se oživljava tako što se skreće pažnja na nešto strašno, kritičari su zaspali

BANjALUKA- Voditeljka i urednica emisije "Reaktor" Dubravka Gajić ovog ponedjeljka ugostila je pisca, scenaristu i kolumnistu Vladimira Kecmanovića sa kojim je razgovarala o njegovom novom romanu „Kad đavoli polete“, a koji je posvećen Orvelovskom viđenju svijeta koji, prema autoru, živimo danas.

-Glavni junak govori, ali u knjizi nisu napisane njegove replike, mi iz govora onih koji s njim komuniciraju saznajemo šta je on rekao. Ovo može malo da iznenadi čitaoca, ali ne može da ga odbije, imao sam romane gde je rizik bio mnogo veći - rekao je pisac.

Kecmanović ističe da pisci nemaju nikakav zadatak već da svako piše o onome što oseća. Umjetnost, tvrdi on, ima zadatak da posmatra svijet iz drugačijeg ugla da bi ga oživio.

-Svet se oživljava tako što se skreće pažnja na nešto strašno, možete i na nešto jako lepo. S tim da i tada ne možete da se ne dotaknete onoga što ne valja – naglašava.

Kecmanović je govorio i o tome kako sačuvati srpski jezik, ali i o kritikama, koje su kaže slabo viđene, a kritičari su zaspali.

-Širu publiku uopšte ne interesuje kritika, da li je to dovelo do toga da su se mnogi povukli iz tog posla, ili ga rade jednom nogom. Ili delimično to što kritika nije na zavidnom nivou, dovelo je do nezainteresovanosti i ne privlači masovnu pažnju. To je začarani krug koji nije dobar sigurno, ali je za autora malo rastrećujuće – istakao je Kecmanović.

Na pitanje postoji li paradoks u tome da što kaže da voli da priča sa neistomišljeniima, ali da ne prihvata Sarajevo kao sagovornika Kecmanović  odgovara da "samo traži da se objavi ono o čemu je u intervjuu govorio".

-Da biste pravili dijalog mora da postoji osnovni princip, da se kaže ko je šta rekao, ako ćemo da pravimo cenzuru, gde je tu dijalog – smatra on.

Kecmanović je govorio i o kulturnoj saradnji Srbije i Republike Srpske i o njenom mogućem proširenju. Kao najbolji primjer saradnje sa umjetnicima i producentima iz Republike Srpske on navodi triologiju Nikole Pejakovića.

Tema razgovora bilo je i etiketiranje kao fenomen, zabrana ruskih pisaca usqed novonastale situacije u Ukrajini, upotreba društvenih mreža i digitalnih formi koje, kako kaže, prijete da pobijede papir.

Detaljnije u video snimku emisije, a prethodne epizode emisije "Reaktor" možete pogledati ovdje.

 "Reaktor" je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti.

Etablirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma, racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja.   

"Reaktor" je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Svakog ponedjeljka u 20.10 časova na UNA TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana