Ja sam Efekta. ja sam svoje dugove pospremila

P.R.
Ja sam Efekta. ja sam svoje dugove pospremila

Kao u svakom razgovoru, prvo na red dođe predstavljanje.

Dakle, ja sam Efekta i izmišljena sam ličnost. Ali, moja priča je stvarna.

Ja sam zapravo ti. I svaka osoba koja želi da se izbori sa krizom u vremenu koje nam je postavilo brojne barijere. Imam jednake probleme, nedovoljno prihoda, želju da konačno pokrenem nešto svoje i konačno, želju da preuzmem odgovornost za sve ono što me očekuje i za šta vjerujem da sam sposobna.

Živim uobičajen život i još uobičajenije želje. Planiram da kupim automobil, da imam riješeno stambeno pitanje, da pokrenem svoj biznis i živim od svoje zarade, nezavisna od poslodavaca. Možda vam se ovo sve čini kao nerealno, ali sačekajte momenat – ja imam ideju.

Imam zemlju na selu, planiram da napravim plastenik, da kupim mašine za obradu zemlje, možda čak i da otvorim malo etno selo, jer ima dovoljno neiskorištene zemlje, ali neću previše da vam otkrivam, znate već, da ne ureknem.

Prebaciću svoj cijeli život na selo. Napraviću jednu lijepu montažnu kuću, znate onu u staklu, u prirodi, o kojoj cijeli život maštam. Moram i auto da kupim, jer ću opet morati nekad da odem do tog grada, kako bih rješavala tekuća pitanja, ali i posjećivala prijatelje. I o njima ću da vam pričam, ali malo kasnije.

Pitate se kako sam uopšte došla na ovu ideju?

Bila sam u kreditima, na kreditnim karticama je stalno bio minus, o svim mogućim prekoračenjima na tekućim računima bolje je da ne pričam. Rate lizing naplate, dugovanja kao žirant? Ništa me nije zaobišlo.

I tu dolaze moji prijatelji. Ljudi koji su sve probleme riješili jednostavno – refinansiranjem. Iskreno, bila sam skeptična na početku, jer ekonomska situacija u kojoj se nalazimo je, najblaže rečeno, nepovoljna. Posložila sam svoje troškove, upoznala se sa svojim mogućnostima i pronašla saradnika koji mi je pomogao da polako krenem ka svome cilju. Prijevremeno sam otplatila kredit, izmirila sve navedene troškove i to bez nepredviđenih dodatnih troškova i provizije.

Taj saradnik je Mikrofin, mikrokreditno društvo koje mi je dalo rješenje kako da u nekoliko jednostavnih koraka otplatim dugove. Ponuđen mi je rok otplate do čak 84 mjeseca za iznos do 50 000KM. E da, otkud ideja za privatni biznis? Pa, nevjerovatno je, ali nude odgodu plaćanja za sve poslovne aktivnosti.

I možda ja nisam stvarna osoba, ali sam ideja. Ideja koju su moji prijatelji realizovali, a vi ćete i njihove priče ubrzo čuti. Možda čak i prije nego što se sami odlučite na ovakav korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana