Ed Sheeran vs. Petar Grašo: Emitiuje li radio stalno istu muziku?

PR
Ed Sheeran vs. Petar Grašo: Emitiuje li radio stalno istu muziku?

Zagreb . – Formatirani radio često se doživljava kao bauk i neprijatelj svake kreativnosti, iako su takve radijske stanice u pravilu pri vrhovima liste slušanosti. Većina uspješnih radija na tržištu ima između 240 i 800 pjesama u rotaciji, iako su im fonoteke višestruko bogatije. Zašto je tome tako - moći će se doznati na interaktivnoj radionici “Ed Sheeran vs. Petar Grašo” u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju.

Sva relevantna istraživanja govore da između dvije trećine i tri četvrtine ispitanika radio najviše sluša zbog muzike. Pjesme u eteru i način njihova rasporeda odgovorne su za odabir radija koji se sluša, a već nakon dvije “loše pjesme” zaredom slušaoci traže neku novu frekvenciju.

“Radio i dalje ima najveći doseg među medijskim platformama, najčešći je kanal putem kojega se doznaje za novu muziku i medijska platforma kojoj se u Evropi najviše vjeruje. Radio ne samo da nije mrtav niti umire, radio je zapravo u velikom usponu. Za to je zaslužan i način kreiranja muzičkog poslovnog modela, zbog čega je ova radionica nezaobilazna za sve koji se bave ili žele baviti radijskim biznisom”, ističe direktor programa Weekend Media Festivala Nikola Vrdoljak.

Sudionici radionice moći će i formatirati vlastiti radio temeljem rezultata brzog testiranja muzičkih afiniteta. Weekend će tako dobiti svoj W-FM, zasnovan na stvarnim podacima o tome koliko slušaoci vremena provode uz radio i kakav radio bi željeli slušati.

“Na primjeru virtualnog W-FM radija, analizirćemo mora li novi hit Ed Sheeran biti emitovan svaka četiri sata. Zadatak nije lagan, jer ćemo simulirati i realan tržišni uvjet da tako formatirana radijska stanica bude profitabilna u stvarnom svijetu. Pozabavićemo se i ulaskom domaće muzikee u programe radijskih stanica i zašto tu postoji razlika između želja i realizacije”, kaže Goran Komerički, jedan od sudionika radionice.

Radionica “Ed Sheeran vs.  Petar Grašo” tek je mali dio iznimno bogatog programa 12. Weekend Media Festivala, u kojem sudjeluje više od 150 predavača i panelista.

U Rovinju se od 19. do 22. septembra očekuje i dolazak više od 5000 sudionika festivala iz svih zemalja regije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana