Direktno pogažena pravna pravila EU - prijeti višemilionska šteta Republici Srpskoj

ZAKUPLjEN PROSTOR
Direktno pogažena pravna pravila EU - prijeti višemilionska šteta Republici Srpskoj

Nadležni državni organi obrazlažući razloge za njegovo donošenje su naveli da ovim zakonom lutrija treba da prihoduje sredstva od ove industrije, a ne privatne kompanije kao što je to do sada bilo.

Te izjave su skandalozne jer su karakteristične za državna uređenja komunističkih država iz prošlog vijeka koje gaje princip državnog intervencionizma, nacionalizacije privatnih kompanija, imovine i resursa kako bi se iskorijenio svaki vid privatnog preduzetništva. Država koja teži ulasku u EU nikako ne smije gajiti ove principe koji su karakteristični za socijalističke režime Huga Čaveza ili Fidela Kastra, gradeći pri tome zakonodavnu praksu koja teži uništavanju privatnog kapitala i preduzetništva.

Napominjemo da je u EU najoštrije zabranjen svaki vid monopola, državnog intervencionizma i protekcionizma. Nijedna država EU nije kreirala ovakav zakon kako bi na početku prvo uništila privatne kompanije, a poslije kreirala monopol zarad državne kompanije - državne lutrije.                               

Ustav u Republici Srpskoj je u svom članu 5. propisao da se Ustavno uređenje Republike Srpske temelji na tržišnoj privredi.

Takođe u članu 52. Ustava nedvosmisleno je propisano da su zabranjeni svi monopoli.

Ovaj zakon apsolutno krši sve ove odredbe Ustava i ni u jednoj državi EU ne postoje državni monopoli na bazi uništavanja privatnih kompanija. Razvijena tržišna privreda i slobodno priređivanje po tržišnim uslovima su jedan od osnovnih postulata EU i potpuno je nevjerovatno da država koja teži ulasku u EU predlaže zakone koji svojim odredbama propisuju uništenje privatnog kapitala zarad jačanja neke državne kompanije.

Ukoliko ovakav zakon bude usvojen, priređivači će svoju zaštitu zatražiti pred Ustavnim sudom kao i pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu, jer ovaj zakon predstavlja ne samo grubo kršenje Ustava, već i veliki broj međunarodnih pravnih pravila koja garantuju slobodno preduzetništvo i slobodnu tržišnu utakmicu među privrednim subjektima.

Pojedine članove ovog zakona zasigurno će ukinuti Ustavni sud, a ono što ne bude ukinuto od strane Ustavnog suda, zasigurno će van snage staviti Međunarodni sud pravde u Strazburu. Zbog svega toga Republika Srpska će morati da plati milionske odštete kompanijama zbog ovog zakona.

Protest zbog zakona - privatne kompanije obustavile rad

Sve kompanije koje se bave priređivanjem igara na sreću su u ponedjeljak, 11. marta, zatvorile svoje poslovnice širom Republike Srpske iz protesta zbog propisanih odredaba zakona koji se našao na usvajanju u Skupštini Republike Srpske. Na ovaj način priređivači žele da skrenu pažnju javnosti i parlamentaraca na katastrofalne posljedice donošenja ovog zakona kako na budžet Republike Srpske, tako i na privatne kompanije koje se bave ovom djelatnošću, ali i zaposlene koji će zasigurno ostati bez posla ukoliko ovako predložen zakon bude usvojen. Na osnovu analize eminentnih stručnjaka ekonomskog instituta iz Beograda, budžet Republike Srpske godišnje prihoduje oko 60 miliona maraka od industrije igara na sreću. To su razni porezi, paušali, doprinosi, takse i druga javna davanja. U industriji igara na sreću direktno radi oko 2.500 ljudi, a kroz zakup poslovnih prostora i partnerski odnos s drugim firmama - dobavljačima, industrijom namještaja, IT kompanijama itd. od ove industrije živi oko 15.000 ljudi u Republici Srpskoj.

Nakon usvajanja predloženih izmjena Republika Srpska će ostati bez tih prihoda u potpunosti, odnosno ostvariće se sve ono što mi najavljujemo već više dana - do ogromnih gubitaka za budžet Republike. Čim ovaj zakon stupi na snagu, priređivači će zatvoriti poslovnice i otpustiti radnike i država od nas poslije neće moći dobiti ništa, a kamoli povećanje budžetskih prihoda kako to najavljuju državni organi.

Ovdje moramo istaći da gašenjem legalne industrije igara na sreću, za novac iz budžeta će biti uskraćeni i projekti i programi koji:

a) se bave socijalnom zaštitom i humanitarnom djelatnošću,

b) se bave problemima i zadovoljavanjem potreba lica

sa invaliditetom,

v) se bave kulturom,

g) se bave vaninstitucionalnim obrazovanjem i vaspitanjem djece i omladine,

d) doprinose razvoju sporta,

đ) doprinose borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti,

e) se bave razvojem civilnog društva - ustanove kulture

- centri za socijalni rad.

Pozivamo poslanike Skupštine Republike Srpske da ne usvoje ovaj zakon i spriječe uništenje legalne industrije igara na sreću u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana