“Bimal” u prošloj godini ostvario dobit od 4.300.000 KM

GS
“Bimal” u prošloj godini ostvario dobit od 4.300.000 KM

BRČKO - Dobit brčanske kompanije “Bimal” u prošloj godini iznosila je 4.300.000 KM, što je rezultat kontinuiranog i dosljednog ispunjavanja zadate strategije poslovanja, ali i prilagođavanja realnim uslovima tržišta, saopšteno je iz ove kompanije.

Posmatrano na nivou cijele konsolidovane Bimal grupe, rezultati pokazuju uspješno poslovanje u svim segmentima, kako finansijskim, tako i tržišnim, navodi se u saopštenju.

Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija Studen holdinga, u čijem sastavu posluje i Fabrika “Bimal”, rekla je da je protekla godina bila ekonomski kompleksna i zahtijevala je znatna poslovna prilagođavanja, pri čemu je dosljednost sopstvenoj strategiji izuzetno bitna, naročito kada su kretanja cijena na svjetskim berzama i odnosi valuta u pojačanoj mjeri nepredvidivi.

U saopštenju se ističe da su poslovni planovi predstavljeni početkom prošle godine uspješno realizovani, a da je “Bimal” jedna od rijetkih kompanija u BiH koja je izvršila veliku akviziciju u regionu, preuzimanjem Fabrike jestivog ulja u Somboru. Time je, kako se naglašava u saopštenju, pokrenula sopstvenu proizvodnju u regionu koja je odlična za uzgoj uljarica, u Fabrici “Bimal sunce” u Srbiji.

U saopštenju se navodi da ulaganja u Fabriku u Brčkom nisu stala, te da su značajna sredstva iskorišćena da bi kompletan proizvodni sistem bio dodatno unaprijeđen, a potrebe domaćeg i izvoznih tržišta zadovoljene.

“Svjesni smo da dobro postavljena strategija i u skladu sa tim realni ciljevi uvijek prethode prevazilaženju različitih izazova. Ipak, ova godina je izuzetno specifična, a kovid-19 je bez sumnje već zarazio cjelokupnu ekonomiju i privredu”, rekla je Pucareva.

Ona je napomenula da će se posljedice lančano pokrenuti, iz jedne industrijske grane u drugu, a koliko će domaći biznisi i privrednici trpjeti zavisi od industrijske grane, političke situacije i fleksibilnosti poslovanja.

Brčanska Fabrika “Bimal” dio je austrijske poslovne grupe koja je 2002. godine uspješno preuzela Fabriku.

U posljednjih 18 godina kapaciteti prerade su upetostručeni, a, osim liderstva na domaćem tržištu, “Bimal” proizvode izvozi na tržišta širom svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana