Zvornik : Obilježen Dan oslobođenja grada

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- U Zvorniku je danas obilježen 9. april - Dan oslobođenja grada, a tim povodom služen je pomen i položeni vijenci na centralno spomen-obilježje za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zvornik, boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i odbornici Skupštine grada Zvornika.

Predsjednik gradske Boračke organizacije u Zvorniku Lazar Ristić rekao je novinarima da je 9. januar 1992. godine, kada je grad oslobođen od muslimanskih paravojnih formacija, kao što su "Patriotska liga" i "Zelene beretke", važan za dalji razvoj događaja koji su slijedili u ratnom periodu.

"Grad je, kada su protjerane muslimanske paravojne formacije, počeo da funkcioniše normalno, ali je, nažalost, granatiran u više navrata i u tim napadima bilo je i poginulih", rekao je Ristić.

On je naglasio da je prva žrtva 9. aprila 1992. godine u Zvorniku bila srpska. Taj dan ubijen je Rade Radović zvani Luka u sanitetskom vozilu, a dan poslije ubijen je zastavnik Milko Stanojević, dok je ranjeno nekoliko boraca u zasjedi koju su organizovali Muslimani iz Sapne, tadašnje mjesne zajednice Zvornika.

Ristić je rekao da gradska Boračka organizacija planira da uradi spomen-ploču u znak sjećanja na Radovića, kao prvu srpsku žtrvu, što je dokaz da je srpski narod samo branio svoja ognjišta od agresivne muslimanske politike iz tih godina.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je grad Zvornik oslobođen od onih koji nisu htjeli suživot, jer su, vođeni ideologijom Alije Izetbegoviće, htjeli da Srbi ovog grada nestanu i da se protjeraju preko Drine.

"Dan oslobođenja Zvornika istovremeno je i dan pobjede nad Izetbegovićevom politikom i njegovim ratnim ciljevima da stvori muslimansku Bosnu", rekao je Marković i naglasio da Srbi to nisu dozvolili, suprostavili su se Izetbegovićevoj agresiji, izvojevali slobodu, oslobodili Zvornik i stvorili slobodnu otadžbinu - Republiku Srpsku.

Marković je podsjetio da je obilježavanja ovog važnog dana za Zvornik proteklo skromno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana