Zov zavičaja okupio potomke Luke i Pelagije Novaković: Na porodičnom stablu 860 imena

Dejan Jovičić
Zov zavičaja okupio potomke Luke i Pelagije Novaković: Na porodičnom stablu 860 imena

SRBAC - Rijetke su porodice koje su toliko brojne kao što su Novakovići iz Rasavca kod Srpca čiji su preci Luka i Pelagija, koji su živjeli u 19. i prvoj polovini 20. vijeka, ostavili iza sebe čak 860 potomaka.

Luka i Pelagija su pored devetoro djece imali i 38 unučadi, 128 praunučadi, oko 160 čukununučadi, 346 šukununučadi i drugih potomaka.

Iako dosta njih i danas živi na rodnom tlu, mnogi su se rasuli po svijetu u potrazi za boljim životom i nisu se sreli decenijama, sve do ovih dana, kada su se ponovo okupili i uz igru i pjesmu evocirali uspomene na davna vremena.

Stevo Novaković, organizator porodičnog okupljanja, rekao je da su uspjeli okupiti oko 140 potomaka iz Njemačke, Austrije, Srbije i Republike Srpske, a oni koji su bili spriječeni da dođu iz Australije, Amerike i sa drugih kontinenata obećali su da će se kad-tad odazvati zovu zavičaja.

- Jedan od naših rođaka prije 15 godina napravio je porodično stablo i na osnovu tih podataka ušli smo u trag ostalim srodnicima. Već tri godine rađa se ideja da se pokušamo okupiti na jednom mjestu, što nije bilo teško izvesti jer smo svi poznati po dobrom druženju i veselju, ali i po dobrom radu i humanosti, kao ljudi velikog srca i široke duše - rekao je Stevo.

On dodaje da se njihov predak Luka Novaković doselio iz Like u srbačko selo Kaoci, a za vrijeme ustanka protiv Turaka izbjegao je sa porodicom u Slavoniju, gdje mu se rodila kćerka Mara 1. januara 1876. godine.

- Nakon nekog vremena se vratio i dobio zemlju u Rasavcu na korišćenje od tadašnjeg Miralem-bega, ali pod uslovom da mu bude potčinjen. U međuvremenu je sa suprugom Pelagijom stekao još i kćerku Jeliku i sedam sinova: Maksima, Savu, Đurđa, Marka, Jovana, Gligorija i Nikolu i svi su poslije imali svoje potomke. Osnovao je Novakovića groblje koje i danas postoji, a tu je i sahranjen sa suprugom, ali se, nažalost, ne zna tačno mjesto - rekao je Stevo i naveo da ne raspolažu sa dovoljno podataka o tome da li je Pelagiju doveo sa sobom iz Like ili su se upoznali na drugom mjestu.

Koviljka Savić, rođena Novaković, Lukina je praunuka, a unuka njegovog sina Jovana i na porodično okupljanje je stigla iz Starih Banovaca kod Stare Pazove. Posjećivala je i ranije rodno selo, ali ju je posljednjih godina u tome sprečavala pandemija virusa korona.

- Došla sam sa dva sina koji takođe imaju svoje porodice. Uvijek se veselim pozivima familije na svadbe, rođendane i druga veselja, ali ova proslava je stvarno nešto posebno. Redovno mi prorade emocije i sjećanja na malu kuću pokrivenu slamom u kojoj sam rođena i nas petoro koji smo u njoj živjeli sve dok 1954. godine nismo napravili novu kuću u kojoj sad živi najstariji brat - rekla je Koviljka.

Na druženje je sa sinom i unukama došao Dragoljub Novaković, Lukin čukununuk, koji živi i radi u Austriji i kaže da se ovakvim okupljanjima na najljepši način čuva tradicija i poštuju preci.

- Dosta rođaka dugo nisam vidio, a jedna od njih je išla sa mnom u osnovnu školu i od tada je nisam sreo, a već sam duboko zagazio u sedmu deceniju života. Kada vidim omladinu kako se veseli, i ja sam radostan i srećan jer ima ko da nas naslijedi - rekao je Dragoljub.

Domaćinstva

U zaseoku Rasavac ima oko 20 kuća Novakovića sa oko 57 mještana, a u zaseoku Potočani 12 kuća sa 26 članova ove porodice. Najstariji od njih trenutno je Luka Novaković, koji nosi ime po svom pretku i koji ima 93 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana