Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju

Tihomir Nestorović
Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju

BIJELjINA - Pripreme za tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju koja se po 31. put organizuje u opštini Bijeljina pod nazivom "Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju" su pri kraju.

Manifestacija ove godine počinje 11. februara susretom amatera iz Suvog polja i Patkovače. Osim ovih sela, u ovoj manifestaciji, koju popularno nazivaju i "Festival sela Semberije", učestvovaće i ekipe iz Graca, Dragaljevca, Kojčinovca, Hasa, Nove Janje, Broca, Dvorova i Velike Obarske.

Ovogodišnji karavan festivala počinje u novom terminu, u februaru, a prethodnih godina kretao je još u novembru, ali je ove godine upola manje učesnika. Prema pravilima, finale bi trebalo da se održi sredinom marta.

- Organizatori festivala su OOSPKD "Prosvjeta" i opštinska uprava u Bijeljini, koja će za njegovo održavanje izdvojiti deset hiljada maraka - kaže predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije Predrag Novaković.

Cilj festivala jeste da afirmiše rad svih stvaralaca u semberskim selima i da čuva kulturno nasljeđe. Ekipe sela čine amateri: muzičari, pjevači, folklorni ansambli, recitatori, plesači, kulinari, glumci i sportisti.

Samo u jednom ciklusu manifestacije "Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju" učestvuje gotovo hiljadu amatera, a priredbe prati blizu pet hiljada posjetilaca.

Dosadašnji karavani ovoga festivala uticali su na to da se uredi i izgradi veliki broj domova kulture i čitaonica u semberskim selima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana