Zlatne ruke popadije Suzane Stevanović

Srna
Zlatne ruke popadije Suzane Stevanović

ŠAMAC - Popadija Suzana Stevanović (40), supruga šamačkog sveštenika Miodraga, bavi se umjetničkim zanatom - ukrašava predmete uglavnom crkvenim motivima.

Suzana ukrašava staklene predmete, ikone, krstiće, flaše, zdjelice za koljivo, čaše svijećnjake, čaše za mladence, čašice za vaskršnja jaja, a pravi i druge dekorativne predmete - vaze, ukrasne svijećnjake, te razne aranžmane za prigodne poklone.

Ona kaže da je sve počelo prije pet godina, kada je došla kod roditelja i vidjela ukrašenu flašu sa divnim motivima.

"Raspitala sam se ko je to uradio jer mi se zaista dopalo i, na moju sreću, to je bila naša rodbina", priča Suzana.

Ona objašnjava da su se ideje mijenjale stalno od početka izrade prve flaše, ali da je suština ostala ista.

U početku je radila sa običnom špagom, a poslije su došli ljepši konac, platno i razne trake.

"Ono što je meni najbitnije jeste da to ima neki crkveni pečat, neku crkvenu notu. Da je pravoslavno", ističe ova kreativna popadija.

Proces ukrašavanja flaše teče tako što na jednu opranu i osušenu flašu nanese prvo ljepilo, pa pripremljeno platno. Poslije toga, lijepi ukrasne trake koje skrivaju šavove, zatim na to polako nanosi špagu koju mota.

"Sve to se može ukrašavati cirkonima i nekim drugim trakama - stvar je kreativnosti i ukusa šta ko želi. Važno je da se sve to nanosi na ravnu površinu kako bi flaša izgledala ljepše", objašnjava Suzana.

Ona napominje da na svaki crkveni program primijeni neku novu boju, što mogu biti sve nijanse jer neko voli da slavski sto bude roze, a neko crveni ili smeđi.

"Uživam dok radim. Bilo šta da čovjek radi mora to činiti s ljubavlju, ozbiljnošću i zadovoljstvom. To na kraju daje rezultat", ističe Suzana.

Od ukrasnih predmeta koje uradi nešto proda, ali navodi da je važnije to da neko cijeni ono što je stvoreno marljivim trudom.

"Kada dođu praznici, pravim sitnije predmete za svoju dušu. Imamo, hvala Bogu, mnogo slava i sve ikone odnesem u crkvu da se osveštaju, a predmete ne nosim", priča ona.

Popadija Suzana Stevanović napominje da su u njenom, kao i svakom drugom radu, važni ozbiljnost i ljubav. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana