Žene čine 24 odsto pripadnika MUP-a

Srna
Foto: gs

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je među pripadnicima MUP-a trenutno 24 odsto žena i da će se nastaviti unapređivati taj odnos jer su žene potrebne ovom ministarstvu na značajnim poslovima i funkcijama koje obavljaju.

"Žene daju veliki doprinos unapređenju Ministarstva i u MUP-u se nalaze i kao načelnici, komandiri stanica, mnogo žena rade kao policijski službenici, ali i kao državni službenici na nekim drugim poslovima u MUP-u", rekao je Lukač novinarima nakon svečanog obilježavanja 10 godina postojanja i rada Udruženja "Mreža žena MUP-a Republike Srpske" (RS WPON).

Lukač je, uz čestitku članicama udruženja za desetogodišnji jubilej, poručio da će MUP i dalje podržavati njihove aktivnosti koje su veoma bitne.

"Njihov uticaj se širi i u regionu u pomoći organizacijama žena i u drugim zemljama, a dobijali su i svjetska priznanja koja su značajna i za to udruženja, kao i za Ministarstvo", naglasio je Lukač.

On je rekao da je veliki interes žena za rad u MUP-u, navodeći kao primjer da se na konkurs za prijem u Policijsku akademiju za samo 10 mjesta policijskih službenika prijavilo više od 300 žena.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je prisutvovala obilježavanju jubileja "Mreže žena MUP-a Republike Srpske", rekla je da ima posebno poštovanjem prema pripadnicama MUP-a.

"Čim imamo žene na ovakvim mjestima sa odgovornim zadacima, osim redovnih porodičnih obaveza, dovoljno pokazuje da su to izabrane žene sa posebnom snagom i koje su spremne na žrtvu kako bi bezbjednost bila na što većem nivou", navela je Trivićeva.

Željka Mileusnić iz "Mreže žena MUP-a Srpske" rekla je da je ovo prvo udruženje na području jugoistočne Evrope ovog tipa, te da su tokom 10 godina članice ovog udruženja pružale podršku drugim zemljama da se osnuju ta udruženja.

"Naša misija i vizija idu u pravcu sprečavanja suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i jačanja uloge žene u bezbjednosnim strukturama. Postigli smo iuzvanredne rezultate koji se ogledaju u više od 1.500 obučenih predstavnika subjekata zaštite i relevantnih institucija za prevashodno sprečavanje nasilja u porodici, te na razvoju uloge žene u MUP-u i drugim bezbjednosnim strukturama", navela je Mileusnićeva.

Ona je naglasila da je zbog dostignuća ovo udruženje od međunarodnih organizacija UN prošle godine proglašeno kao najaktivnije i najuticajnije udruženje policijskih službenika u cijelom svijetu.

Sanja Sumonja iz "Mreže žena MUP-a" navela je da je za 10 godina ovo udruženje realizovalo širok dijapazon projekata i da su se njegove članice bavile prevashodno ranjivim i marginalnim grupama - ženama, naisljem u poridici, diskriminacijom Roma i romske djece, LGBT populacijom i slično.

"Naša snaga je u tome što smo mi žene koje dolazimo iz sistema i kao dio sistema možemo vrlo dobro da percipiramo šta su slabosti tog sistema i naš posao i uloga koju smo sebi zadale jeste da korigujemo i utičemo na te slabosti kako bi sistem bio bolji i da mi budemo bolji prema ljudima koji nas trebaju", navela je Sumonja.

Ona je istakla da je ostvarena izuzetna saradnja i sa međunarodnim i lokalnim organizacijama, ambasadama, lokalnim zajednicama i da u svemu imaju veliku podršku rukovodstva MUP-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana