Zemljotres u Zagrebu ostavio bez bezbjednog krova nad glavom porodicu Gavrilović iz Kozarske Dubice

Milijana Latinović
Zemljotres u Zagrebu ostavio bez bezbjednog krova nad glavom porodicu Gavrilović iz Kozarske Dubice

KOZARSKA DUBICA - Podrhtavanje tla u Zagrebu, koje se osjetilo širom Republike Srpske, pokrenulo je klizište u selu Kadin Jelovac kod Kozarske Dubice i bez bezbjednog krova nad glavom ostavilo petočlanu porodicu Gavrilović, koja je bježeći iz kuće koja se urušava sklonište pronašla u plasteniku.

U porodici Gavrilović uz oca Marka, koji je ratni vojni invalid i majku Milijanu odrastaju četrnaestogodišnja Valentina, dvanaestogodišnji Vladimir i sedmogodišnja Tatjana.

Iza Marka i njegove supruge su neprospavane noći, a i u danima koji slijede više vremena će, kažu, provesti pod vedrim nebom nego u trošnoj kući. Pogleda uprtog u nebo, kažu, mole se samo da ne počne padati kiša jer bi to dodatno pogoršalo ionako tešku situaciju u ovom domaćinstvu.

- Kuća je sagrađena 1969. godine i još prije deset godina zidovi su ispucali kada se na mjestu gdje je sagrađena pokrenulo klizište. Životarili smo kako smo znali i umjeli, a ovo što nas je zadesilo u nedjelju ujutro pogoršalo je uslove stanovanja. Sve je počelo da se trese, zidovi su pucali. Povikao sam samo: “Djeco, ustajte”, i preko nekog balkona smo pobjegli napolje i sklonili se u plastenik - ispričao je Gavrilović za “Glas Srpske”. Dodao je da su nekoliko časova proveli u plasteniku strahujući da bi se kuća mogla srušiti na njih ako se vrate unutra.

- Djecu smo u nedjelju poslijepodne odveli kod moje sestre koja stanuje četiri kilometra od nas, a mi smo se vratili jer moramo brinuti o stoci. Obišli smo ih juče, odnijeli im mlijeko. Ne znam šta da vam kažem, uplašeni su, plaču, žele da idu kući s nama - kroz suze je ispričao Gavrilović.

Ova porodica preživljava od 103 marke invalidnine koju prima Gavrilović, a s obzirom na to da nisu zaposleni, siju baštu i uzgajaju stoku kako bi prehranili djecu. Uprkos nedaćama koje su ga zadesile, Gavrilović je često pomagao i svoje malo dijelio sa drugima, a osim toga, 26 puta darivao je i krv. Da humanost ovog Kozarčanina nije zaboravljena dokazuju prijatelji i komšije koje su se sjatile oko njegove kuće u želji da pomognu čim su čuli šta im se dogodilo.

- Kumovi i prijatelji iz grada ponudili su nam smještaj. Zahvalio sam im i objasnio da ne možemo ostaviti domaćinstvo zbog stoke o kojoj moramo voditi računa da bismo imali od čega da živimo. Uzdam se u svoje prijatelje i humane ljude i uvjeren sam da će nam pomoći koliko mogu - rekao je Gavrilović.

Nova kuća

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić ističe da je odranije upoznat sa problemima porodice Gavrilović, te da je opština spremna da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima.

- Njihova kuća je ranije proglašena neuslovnom za stanovanje. Zbog svega ovoga što se dogodilo, odobrili smo 7.000 maraka za kupovinu građevinskog materijala. Imamo urađen projekat za novu manju kuću koju bismo im izgradili na ljeto na nekoj parceli koja nije na klizištu. Ukoliko neko ima praznu kuću da im izdaju sada, opština je spremna da plati kiriju - rekao je Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana