Završena rekonstrukcija zgrade Derventskog lista

GS
Završena rekonstrukcija zgrade Derventskog lista

Kroz program prekogranične saradnje „Iner“, finansiranog od strane Evropske unije, rekonstruisana je zgrada Derventskog lista, a ta zgrada i objekat OŠ „Nikola Tesla“ dobile su nove kotlove za grijanje na pelet, čime je poboljšana energetska efikasnost.

Ukupna vrijednost projekta, u kojem je učestvovala i lokalna zajednca, je 180.000 KM, naglasio je Slaviša Jelisić iz „LIR evolucije“.

– Ovim projektom zgrada „Derventskog lista“ je dobila novu fasadu i stolariju, kao i novi krov, zahvaljujući čemu je prilično oštećeni objekat sačuvan i obnovljen. I zgrada „Derventskog lista“ je dobila novi kotao na pelet. Ovo su samo neki projekti provodeni u Derventi, a uradili smo takođe lokalnu tipologiju stambenih zgrada, što će pomoći unapređenju lokalnih privatnih objekata, energetske preglede za 5 javnih objekata, pripremili smo softver i niz treninga o jačanju svijesti o značaju korištenja obnovljivih izvora energije, rekao je Jelisić.

Gradonačelnik Milorad Simić se zahvalio partnerima iz „LIR evolucije“ na podršci na projektu u koji je grad Derventa uložio 80.000 KM.

– Nažalost, skupštinska većina predvođena SDS-om dovela je u pitanje ovaj projekat jer je pomenuta sredstva predviđena Kapitalnim budžetom obrisala, iako su našoj lokalnoj zajednici već bila odobrena sredstva donatora. Mislim da u ime grada ipak trebamo raditi zajedno za dobro, rekao je Simić.

Direktor JU „Derventski list“ podsjetio je da je ovaj objekat građen između 1905. i 1912. godine, a da se ove godine obilježava 110 godina od izlaska prvog broja derventskog nedeljnika.

– Spasena i uređena zgrada je najbolji poklon za ovaj jubilej. Jedini bolji poklon bila bi dozvola za rad „Radio Dervente“ i mislim da će to biti prvi naredni korak u razvoju preduzeća. Ovim je objekat sačuvan od opasnosti od propadanja i stvoreni su bolji uslovi za rad redakcije, istakao je Vjičić.

Ova donacija veoma je značajna zbog rekonstrukcije koja predstoji objektu OŠ „Nikola Tesla“, istakao je direktor škole Ljubiša Đurić.

– Škola je zbog zemljotresa van funkcije, ali će se novi kotao uklopiti u kompletnu obnovu zgrade. Kada se vratimo u našu školu imaćemo grijanje koje će biti mnogo praktičnije i više ekološko, poručio je Đurić.

Inače, ovaj projekat provodi se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a ukupno je vrijedan 1,1 milion evra, prenose Derventacafe.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana