Zaštititi područje "Duga Njiva" na Trebavi

Srna
Foto: Srna

MODRIČA- Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke pokrenulo je sa opštinom Modriča inicijativu za proglašenje zaštićenog područja prirode "Duga Njiva" na Trebavi.

Predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverzoteta iz Banjaluke Jovica Sjeničić rekao je da su u proteklom periodu obavili nekoliko aktivnosti na pripremi postupka proglašenja novog zaštićenog područja "Duga Njiva", na planini Trebava, na granici Modriče i Doboja. Sjeničić je naveo da su u Društvu od 2010. godine povremeno radili na prikupljanju podataka o bogatstvu vrsta, ekosistema i ostalim vrijednostima ovog područja, a u posljednje vrijeme obavili nekoliko neformalnih razgovora sa predstavnicima opštine Modriča, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, kao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kako bi bio utvrđen potencijal i obim zaintersovanih strana za uspostavljanje novog zaštićenog područja na teritoriji Republike Srpske.

"Mislimo da je ova ideja sazrela, a naišli smo na spremnost i podršku opštinske uprave Modriča, koja je izrazila interesovanje da partnerski sprovodimo sve aktivnosti, imajući u vidu da se predloženi obuhvat ovog područja od ukupno 4.000 hektara nalazi većinski na području opštine Modriča", izjavio je Sjeničić.

Nakon zaprimljene inicijative obavljen je prvi sastanak sa predstavnicima opštine Modriča, kojima su predstavljeni osnovni koraci u ovom postupku i usaglašeni planovi za naredni period, saopšteno je iz Društva.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča Bojana Kurešević izrazila je interesovanje za zajedničko vođenje ovog postupka i predstavila planove opštine na ovom području, koji mogu biti realizovani zajedno sa ovim projektom.

"Područje Duga Njiva ima mnoge neistražene biološke vrijednosti, centar je prirode trebavskog kraja, ima posebnu ljepotu brdskih pejzaža. Zbog geografskog položaja i nadmorske visine ima značaj kao vidikovac, raskršće starih puteva i vazdušna banja, zbog čega ima potencijale kao turistička atrakcija ovog kraja", rekla je Kureševićeva. Kureševićeva je napomenula da je ovaj lokalitet i centar duhovnosti i kulturno-istorijskih vrijednosti ovih krajeva sa manastirom Svetog proroka Ilije i nekim arheološkim lokalitetima.

"Međutim, nikad sva znanja i potencijali ovog područja nisu sistematski istraženi, adekvatno promovisani niti je područje na osnovu toga proglašeno pravno zaštićenim, iako za to postoji osnova u Prostornom planu, spisku potencijalno zaštićenih područja Šumarskog fakulteta i Zavoda", izjavila je Kureševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana