Zaštićeni ostaci rimskog municipijuma u arheološkom nalazištu Skelani

K. Ć.
Zaštićeni ostaci rimskog municipijuma u arheološkom nalazištu Skelani

Srebrenica - Zaštitom otkrivenih arheoloških ostataka rimskog municipijuma na lokalitetima bivšeg zadružnog doma i Brankova njiva u Skelanima kod Srebrenice juče je završeno istraživanje planirano za ovu godinu.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum - Skelani" Svjetlana Marković je podsjetila da je nastavak istraživanja, koja su počela 2008. godine, omogućilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, obezbijedivši 90.800 maraka.

- Otkriveni ostaci iz rimskog doba zaštićeni su u skladu s propisima i uz nadzor stručnog predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Ljubice Srdić. Oba arheološka lokaliteta zaštićena su geotekstilom i pijeskom - rekla je Markovićeva.

Ona je najavila da će na proljeće početi natkrivanje ostataka rimskog grada, gdje su ranije otkriveni dobro očuvani i jedinstveni podni mozaici površine 140 metara kvadratnih. Ambasada Njemačke u BiH je za taj projekat obezbijedila 60.000 evra.

Markovićeva je podsjetila da se tokom ovogodišnjih istraživanja došlo do ostataka starije zgrade, koja je podvučena pod ranije otkrivene ostatke rimske građevine na lokalitetu bivšeg zadružnog doma. Na lokalitetu Brankova njiva na obali Drine otkriveni su arheološki ostaci iz praistorijskog, rimskog i ranog srednjovjekovnog doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana