Zahvaljujući Erazmus programu uz znanje stekli i prijatelje za cijeli život

Jovana Ivanović
Zahvaljujući Erazmus programu uz znanje stekli i prijatelje za cijeli život

BANjALUKA - Putovanja su najbolji način za upoznavanje različitih kultura, jezika i pogleda na svijet, a to su na vlastitom primjeru naučili studenti banjalučkog Univerziteta koji su zahvaljujući Erazmus programu razmjene studenata u evropskim metropolama boravili i do pet mjeseci.

 

Jedna od njih jeste studentkinja italijanskog jezika na Filološkom fakultetu Anja Stojaković koja je za “Glas Srpske” otkrila kako joj je razmjena pružila priliku da studira na venecijanskom Univerzitetu i time ostvari svoj san.

- Oduvijek sam imala želju da živim i studiram u inostranstvu, a nakon što sam zavoljela italijanski jezik pojam inostranstva za mene postaje Italija. Upisala sam Filološki fakultet, jer sam znala za njihovu saradnju sa univerzitetima u Italiji i da je to prilika za ostvarenje moje želje - priča nam Stojakovićeva.

Putovanja, razonoda i sticanje znanja samo su neke od mogućnosti koje pruža razmjena.

- Najvažnija stvar koju mladi mogu da steknu tokom razmjene jesu veze i prijatelji za cijeli život. Na početku studiranja Sara Sekulović iz Trebinja mi je bila samo koleginica, a nakon što smo u Italiji zajedno provele pet  mjeseci, postala je osoba sa kojom se čujem svaki dan - priča Stojakovićeva.

Studentkinje francuskog jezika i književnosti Mišela Šušić i Miljana Vuković, nakon što su se u septembru prošle godine prijavile za razmjenu nisu ni sanjale da će život na sjeveru Francuske, u gradiću Poatje, biti poprilično težak, ali stvari su se vremenom ipak posložile.

- Tokom pet mjeseci imale smo priliku da živimo i studiramo u ovom gradu, a život u njemu znači i suočavanje sa brojnim poteškoćama. Prvih nekoliko sedmica po dolasku je bilo prilično teško, ali smo se brzo snašle i uklopile u novu sredinu - priča nam Vukovićeva.

Šušićeva dodaje da su zajedno rješavale sve probleme i vremenom naučile da žive u francuskoj sredini.

- Sa sobom nosimo divno iskustvo koje ćemo zasigurno pamtiti cijeli život - rekla je za “Glas” Šušićeva.

Drugačiji način studiranja omogućio im je da steknu nova saznanja koja, kako kažu uglas, nisu imale priliku vidjeti na banjalučkom Univerzitetu.

- Studiranje u Francuskoj znači mnogo novih i inovativnih pristupa predavanju i vježbama, a možda najbitnije od svega jeste to što smo pratile predmete sa kojima se nismo ranije susretale - priča Šušićeva.

Sa čarima Francuske imala se priliku upoznati i studentkinja francuskog jezika Veronika Trivunić koja kaže da su je u toj zemlji dobro prihvatili, a da se ona i dobro snašla, posebno u putovanjima širom zemlje kroasana.

- Kako je vrijeme prolazilo i kako smo otkrile sve što Poatje može da ponudi odlučile smo da posjetimo još neke gradove u Francuskoj i da nađemo jeftin let do Španije te posjetimo Barselonu - priča Veronika.

Prilika

Student međunarodnih odnosa Tarik Aziz, koji je u Banjaluci na razmjeni zahvaljujući saradnji banjalučkog i Univerziteta Ka Foskari dž Italiji, za “Glas” kaže da Banjaluka pruža lijep život za svakoga, a priroda i ljudi su inspirativni.

- Moj boravak ovdje veoma je komforan i zahvaljujem svima koji su mi to omogućili, posebno Univerzitetu u Banjaluci - rekao Aziz, koji je rođen u Pakistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana