Za stipendije djeci boraca u Gradiškoj 13.000 KM

Srna
Za stipendije djeci boraca u Gradiškoj 13.000 KM

GRADIŠKA - Gradska Boračka organizacija Gradiška i lokalna Fondacija "Solidarnost" ove godine će u okviru Programa pomoći boračkim kategorijama izdvojiti 13.000 KM za stipendiranje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ugovori o stipendiranju 10 učenika srednjih škola i pet studenata potpisani su danas u prostorijama Boračke organizacije u Gradišci.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Milovan Gagić, koji je i rukovodilac Fondacije "Solidarnost", naveo je da će u narednih 10 mjeseci srednjoškolci dobijati po 80 KM, a studenti po 100 KM stipendije.

Gagić je rekao da je ovo 11. godina da gradska Boračka organizacija i Fondacija "Solidarnost" u saradnji sa Gradskom upravom Gradiška dodjeljuju stipendije iz Programa pomoći boračkim kategorijama, u okviru kojeg dodjeljuju i pomoći za liječenje i kupovinu ogrevnog drveta boračkim kategorijama.

"Praksa u posljednje dvije godine je da se dodjeljuju stipendije za učenike srednjih škola i studente. Boračka organizacija je svjesna da borci stare, a njihova djeca odrastaju i tako mijenja i prilagođava svoj program pomoći trenutnim potrebama", naveo je Gagić.

On je istakao da su u početku dodjeljivali 10 stipendija, te su svake godine nastojali da broj stipendista bude veći.

"Nadam se da će i stipendije naredne godine biti veće, s obzirom na to da imamo dogovor sa Gradskom upravom i gradonačelnikom /Zoranom Adžićem/ da se obezbijedi više sredstava za ove namjene", rekao je Gagić.

Gagić je naveo da Gradska boračka organizacija Gradiška ima dva pravca djelovanja - pomaganje boračkoj populaciji i promovisanje boraca Republike Srpske.

"Prvi pravac djelovanja realizuje se kroz pomenuti program koji se usvaja svake godine i za koji se sredstva prikupljaju od Gradske uprave, boračkih članarina i invalidnina, te donacija. Trenutno radimo popis boračkih kategorija kako bi imali stvarnu sliku kome je pomoć najpotrebnija", rekao je Gagić.

On je istakao da Gradska uprava za realizaciju Programa pomoći boračkim kategorijema godišnje izdvaja 20.000 KM, gradska Boračka organizacija 10.000, a Fondacija "Solidarnost" obezbijedi 22.000 KM.

"To su osnovna sredstva pomoći u iznosu od 52.000 KM, ali tokom godine Gradska uprava izdvaja i dodatna sredstva za određene projekte namijenjene boračkoj populaciji, a i donatori učestvuju u većim akcijama pomaganja borcima, pa se prikupi i dodijeli mnogo više sredstava za razne pomoći", pojasnio je Gagić.

Gagić je istakao da su u Boračkoj organizaciji svjesni stanja da nakon 24 godine od kraja rata blijedi slika o vojniku i borcu koji je stvarao Republiku Srpsku, zbog čega planiraju da za učenike organizuju istorijski čas na znamenitim mjestima na području Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana