Za 20 godina brinuli se za 33 djece

Srna
Foto: Ilustracija

NOVI GRAD- U dvije hraniteljske porodice čiji rad nadzire Centar za socijalni rad, a podržava opština Novi Grad, u proteklih 20 godina bilo je smješteno 33 djece.

Sve je počelo kao projekat socijalno-pedagoške životne zajednice sa porodicama Desnica i Krnetić, koje su i danas hraniteljske.

Zajedno sa djecom koju su udomljavali, u kući su odrastala i njihova djeca.

Sa suprugom Duškom, Ružica Desnica se za ovo vrijeme brinula o 22 djece, među kojima je i dvoje trenutno smještenih u ovu porodicu.

"Imala sam veliku želju da radim sa djecom. Išli smo na seminare da se pripremimo. Dijete treba da prihvati porodicu i porodica dijete", kaže Desnica.

Ona ističe da je dolazak djeteta u porodicu veliki događaj, jer hranitelji znaju da su pomogli, a najteži trenutak kad dijete odlazi.

"Srećni smo kad uspijemo spasiti dijete, a kad odlaze onda su tu suze i bol", navodi je Ružica.

Ona ukazuje da ih mladić koji je prošle godine napustio hraniteljsku porodicu i zaposlen je u inostranstvu redovno posjećuje, te da se za sve savjete i pomoć i dalje njima obraća.

Ružica naglašava da je najmlađe dijete o kojem se brinula imalo 16 mjeseci.

"Svaki njihov uspjeh me raduje, to je i moj uspjeh. Mi se zajedno smijemo i zajedno plačemo", kaže ona.

U porodici Krnetić, Milja i Milan proteklih godina brinuli su se o 11 djece, a četvoro je još kod njih.

"Za ovo je potrebna velika ljubav, volja i strpljenje. Velika mi je nagrada kad su srećni pored mene", kaže Milja.

Ona navodi da je, s obzirom na to da djeca dolaze iz porodica gdje ima problema, potrebno od nekoliko mjeseci do godinu dana da se adaptiraju.

"Imali smo dijete koje je kod nas bilo odmah nakon rođenja, sa 19 dana. Kod nas je ostalo 20 mjeseci, a nakon toga je usvojeno", priča ona.

Milja kaže da je od 11 djece o kojoj se brinula jedno usvojeno, četvoro zaposleno, jedno pohađa fakultet, a jedno je vraćeno u porodicu, dok se o četvoro još brine.

Ružica i Milja naglašavaju da su se prema djeci o kojoj su se brinuli odnosili kao prema svojoj i tokom boravka u hraniteljskoj porodici, ali i nakon toga.

Obje porodice se nadaju da će ovu praksu u Novom Gradu nastaviti mlađe generacije.

Njihova poruka svima koji o tome razmišljaju jeste da se ne boje i da se upuste u ovo iskustvo, te da će im sav trud biti nagrađen kroz srećni osmijeh djeteta.

Djeca smještena u ove dvije hraniteljske porodice pohađaju nastavu i, ukoliko pokažu interesovanje, i vannastavne aktivnosti.

Budući da su hraniteljske porodice smještene u kućama izgrađenim na početku projekta u naselju Mlakve, djeca iz obje porodice mogu se zajedno igrati i družiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana