“Vučja stopa” pohodi alpske vrhove

Radmila Đević
“Vučja stopa” pohodi alpske vrhove

Foča - Članovi Planinarsko-speleološkog društva “Vučja stopa” uputili su se u subotu iz Foče na pohod na najviši planinski masiv u Evropi, u namjeri da osvoje preostale zahtjevne vrhove alpskog regiona.

Šestočlana ekipa, koju čine Vladimir Smrekić, Ognjen Matović, Mladen Matović, Milanko Vuković, Igor Rašević i Marko Ikonić, u svom novom pohodu planira da osvoji slovenački Jalovec na 2.645 metara nadmorske visine, austrijski Grosglokner na 3.798 metara nadmorske visine, jedan od najljepših vrhova Alpi, a potom njemački atraktivni Cugšpic na 2.962 metra iznad mora.

Nakon što su prethodnih godina u svoj planinarski dnevnik upisali uspone na najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije - Triglav, na 3.862 metara, zatim vrh Alpa Mon Blan, visok 4.810 metara, najviši vrh Italije Grand Paradizo, koji se nalazi na 4.061 metar iznad mora, te švajcarske vrhove Brajthorn i Materhorn, fočanskim zaljubljenicima u prirodu i planinarenje preostalo je još nekoliko planinskih vrhova kako bi zaokružili priču zvanu “alpska formacija”.

Potpredsjednik društva Vladimir Smrekić kaže da je šestorka psihofizički spremna za tu zahtjevnu rutu.

- Prvi naš cilj je slovenački Jalovec, zaštitno lice planina Slovenije, kako ga popularno nazivaju planinari. Nakon toga se selimo u Tirolske Alpe, tu ćemo ostati nekih dva do tri dana i pokoriti Grosglokner, najviši vrh Austrije i jedan od najljepših predjela Alpa, da bismo se spremno upustili u osvajanje najvišeg vrha Njemačke, Cugšpic. Ovo nam je već četvrta godina uzastopno da idemo na Alpe, a preostali su nam samo Austrija i Njemačka kako bismo kompletirali sve zemlje Evrope kroz koje se proteže ovaj planinski masiv - ispričao je Smrekić.

Među planinarima ove godine našao se i student šeste godine medicine u Foči, Bijeljinac Marko Ikonić.

- Aktivan sam član “Vučje stope”, a za sve ovo opredijelio sam se iz velike ljubavi prema planinarenju i prirodi. Prvi put pohodim Alpe, spreman sam, čelična volja i ljubav su presudni - rekao je Ikonić.

Da bi zaokružili izazovnu avanturu, mladim planinarima biće potrebno desetak dana, pod uslovom da ih posluže vremenske prilike. Osim što pruža jedinstven doživljaj, pohod na Alpe predstavlja zahtjevnu aktivnost za koju je potreban visok nivo psihofizičke spremnosti, iskustvo, znanje i kvalitetna oprema, kako bi se uspješno prevazišle alpske strmine.

- Neophodno je posjedovati dobru opremu prilagođenu tim uslovima, s obzirom na to da je riječ o ekstremnim vrhovima, vremenske prilike se mijenjaju i nikada se ne zna kakve će biti. Desi se da se promijene četiri godišnja doba u danu. Bez znanja, tehnike i iskustva ne treba kretati, ali mi se godinu dana pripremamo za ovo. Iskustvo i pravilna aklimatizacija su ključni za ovakve pohode - kaže predsjednik “Vučje stope” Ognjen Matović.

Svjesni su da je u ekstremnim uslovima velikih visina mnogo toga u nadležnosti planine, a ne planinara. Prethodno iskustvo koje nose sa Alpa dobro ih je naučilo da poštuju pravila planine i činjenicu da je čovjek u odnosu na prirodne sile i fenomene nemoćan i mali.

- Ipak, emocija koja vas preplavi kada osvojite te vrhove je neponovljiva, sve nedoumice koje imate do tada nestanu, jednostavno, to je momenat u kojem čovjek nadjača samog sebe. Nama su i dalje najuzbudljiviji ostali Mon Blan i Materhorn, strašni udari vjetra, snijeg, kolone ljudi koji se vraćaju, hod po ivici stijena, ali momenat kada ste na vrhu, kao da ste na vrhu svijeta - pričaju planinari.

Podrška

Članovima “Vučje stope” novčanu i drugu podršku i ove godine pružili su Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, opština Foča i brojni lokalni preduzetnici.

- Svestranu podršku uvijek nam pružaju i članovi našeg društva - rekla je šestorka pred polazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana