Vožni: Cilj - bezbjedniji i moderniji pružni prelazi

Srna
Vožni: Cilj - bezbjedniji i moderniji pružni prelazi

BANjALUKA- Povećana brzina na prugama u Republici Srpskoj sa osiguranim pružnim prelazima glavni je cilj smanjenja broja ovih prelaza, rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske za željeznički saobraćaj Vesna Vožni.

Vožni je navela da je zakonom predviđeno da se broj pružnih prelaza smanji, odnosno da se na svaka dva kilometra ostavi jedan, a da ostali imaju pristupne puteve do tih prelaza.

"Dali smo prelazni period od pet godina, ali nije mnogo urađeno. Broj prelaza je smanjen za oko 40 od nešto više od 280, a predviđeno je da ih ostane oko 150", rekla je Vožni novinarima u Banjaluci.

Ona je, nakon radnog sastanka kojem su prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, predstavnici Inspektorata, preduzeća "Željeznice Republike Srpske", "Putevi Republike Srpske" i Auto-moto saveza, pozvala sve da podrže kampanju "Oprezni paze na pružne prelaze".

Vožni je navela da se, zbog neopreznosti učesnika u drumskom saobraćaju, dešava da su posljedice nezgode na pružnim prelazima velika materijalna šteta i teško povrijeđeni i preminuli.

"Srećom, rijetko se dešavaju ovakvi vanredni događaji na pružnim prelazima, ali nažalost sa teškim posljedicama", rekla je Vožni.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da na području Banjaluke ima 29 pružnih prelaza, od kojih je 10 prelaza koji se potencijalno mogu ukinuti.

On je naveo da Vlada Srpske ima plan, zajedno sa Gradskom upravom, da se identifikuje tačan broj pružnih prelaza koji će ostati, nakon što se ukinu oni koji u ovom momentu nisu najpotrebniji, te da se izgradi sva bezbjednosna infrastruktura koja će garantovati da se nezgode neće dešavati.

"To znači da se izgrade rampe i jednu takvu vrstu projekta Željeznice Srpske, kojima sam zahvalan, biće izgrađena u Zalužanima", rekao je Stanivuković.

Sastanak predstavnika republičkih institucija, agencija i preduzeća kao i grada Banjaluka, naglasio je on, garantuje da će saradnja republičkog i lokalnog nivoa biti ključna za rješavanje ovih pitanja.

Stanivuković je naveo da su se u posljednjih pet godina u Banjaluci dogodile 53 saobraćajne nezgode na pružnim prelazima, te dodao da su prošle godine poginula dva lica. Predstavnik "Željeznica Republike Srpske" Rade Cvijanović kaže da ovo preduzeće konstantno radi na podizanju nivoa bezbjednosti na pružnim prelazima, navodeći da će to raditi i dalje.

On je pozvao sve da poštuju saobraćajnu signalizaciju kako bi doprinijeli boljoj bezbjednosti na pružnim prelazima.

Cvijanović kaže da je za opremanje savremenom tehničkom opremom neophodno izdvojiti od 250.000 KM do 400.000 KM za jedan pružni prelaz.

Prema njegovim riječima, najčešći uzrok nezgoda na pružnim prelazima je nepoštovanje saobraćajne signalizacije.

Kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze" sprovodi se od 24. marta do 30. septembra 2021. godine u Republici Srpskoj.

Početak preventivne aktivnosti obilježen je u Prijedoru i opštini Novi Grad.

Realizacijom kampanje očekuje se povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko pružnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima. U Republici Srpskoj u posljednjih pet godina na pružnim prelazima smrtno je stradalo 14 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana