Vodoinstalater iz djetinjstva ukras Prijedora

Snežana Tasić
Vodoinstalater iz djetinjstva ukras Prijedora

Prijedor - Ideja da lik vodoinstalatera iz video-igrice “Super Mario” bude glavni junak novog prijedorskog murala potekla je iz lijepog sjećanja na djetinjstvo, rekao je pobjednik konkursa za dodjelu šeste godišnje međunarodne nagrade “Paola de Manjinkor” za najbolji mural u Prijedoru Ljubiša Pušac.

- Duži niz godina, kao član Udruženja likovnih umjetnika, sarađujem sa kolegama koje su do sada radile murale u Prijedoru. Bio sam asistent na tri murala i oslikavao ih jer se ne bojim visine, tako da sam ovaj put odlučio da konkurišem sa svojim djelom - rekao je Pušac koji je akademski slikar i profesor likovne kulture u Banjaluci i Omarskoj.

Ističe da lik Super Marija ima kultni status, kao i veliki broj poklonika, te da je svoj prijedlog nazvao “Gejm On”.

- Igrica “Super Mario” svima nam je bila bijeg od stvarnosti, a taj lik i sada prepoznaju sve generacije. S druge strane, nemamo neku ikonu pop kulture koju imaju drugi gradovi, tako da sam htio da uradim nešto u čemu će se svi prepoznati - rekao je Pušac kojem nagrada mnogo znači.

Kada bude oslikan, mural će, prema riječima ovog umjetnika, biti pozitivna dobrodošlica u grad.

Oslikavanje murala planirano je do kraja mjeseca, a fasada predviđena za ovogodišnji ukras grada razlikuje se od svih dosadašnjih. Naime, nije riječ o kompaktnoj cjelini, nego o pet vodoravnih cjelina, ukupne površine 125 metara kvadratnih, odnosno o spoljnim stranama balkona stambene zgrade.

Neobično je i to što se prvi put oslikava površina u neposrednoj blizini jedne već oslikane fasade, jer se odmah preko puta nalazi pobjednički rad iz 2016. godine.

Predviđena lokacija nalazi se na samom ulazu u Prijedor, kod velikog podvožnjaka na ćošku ulica Jovana Raškovića i Kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim Tim” iz Beograda te “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke.

Na “Fejsbuk” stranici “Prijedor grad murala” najviše simpatija osvojio je upravo prijedlog “Gejm On” koji je imao ubjedljivo najveći broj lajkova.

Nagrada

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru “Paola de Manjinkor” sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 20 prijavljenih radova, od kojih je pet ocijenjeno nevažećim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana