Vlasenica: Planiran upis 120 učenika, u ponudi dva nova zanimanja

Srna
Vlasenica: Planiran upis 120 učenika, u ponudi dva nova zanimanja

VLASENICA - Junski upisni rok u Srednjoškolskom centru “Milorad Vlačić” u Vlasenici počeće u ponedjeljak, 14. juna, a u pet odjeljenja planirano je da bude upisano 120 učenika.

Učenici će moći da upišu dva nova zanimanja - poslovno-informatički tehničar i bravar–zavarivač, a tu su i dalje gimnazija, smjerovi farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, te kombinovano odjeljenje u okviru trećeg stepena za zanimanja koja su deficitarna.

Direktor Srednjoškolskog centra Pajisija Petrović pojasnio je da su u pitanju zanimanja za koja su učenici u anketama pokazali interesovanje, a to su, osim bravar-zavarivač i mehaničar grijne i rashladne tehnike.

Petrović je rekao Srni da su iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobili informaciju da će učenici koji odaberu smjer bravar-zavarivač dobijati mjesečnu stipendiju od 100 KM jer je to zanimanje deficitarno, a veoma perspektivno.

“Naš Srednjoškolski centar ima odlične uslove za izvođenje nastave na ovom smjeru, a jedan od njih je i savremeno opremljena radionica i stručan nastavni kadar”, naveo je Petrović.

On je istakao da vlasenički Srednjoškolski centar radi i na osavremenjavanju nastave, pa ukoliko se nastava od septembra bude odvijala u učionicama srednjoškolce će dočekati STEM laboratorija.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nas je nominovalo organizaciji žSpasimo djecuž pa smo dobili opremu vrijednu 21.500 KM, poput pametne table, 3D štampača i drugog materijala”, naveo je Petrović.

Petrović je napomenuo da od ove školske godine imaju organizovan sopstveni prevoz učenika iz Tišče, Šekovića, Milića i Han Pijeska, a imaće obezbijeđene i besplatne udžbenike za stručne predmete.

Iz Srednjoškolskog centra su istakli da su se zahvaljujući kombinaciji odličnih uslova za izvođenje nastave, stručan nastavni kadar i savremena oprema za nastavne i vannastavne aktivnosti pozicionirali na mapi uspješnih i van granica regiona.

Vlasenički učenici ostvarili su zapažene rezultate na regionalnim i balkanskim smotrama znanja. Posebno su značajni zlato i bronza na Geografskoj olimpijadi Srednje, Južne i Jugoistočne Evrope u Beogradu.

Mladi geografi su, zahvaljujući profesoru Draganu Iliću, stigli i do Svjetske geografske olimpijade u Hong Kongu, a vlasenički prosvjetari su dobitnici Svetosavske nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana