Vladimiru Kuvalji počasni znak Rossotrudničestva za prijateljstvo

Srna
Foto: gs

BEOGRAD- Ukazom Federalne agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) predsjednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja odlikovan je počasnim znakom "Za prijateljstvo i saradnju".

Kao direktor Svjetskog prvenstva Međunarodne biciklističke organizacije u biciklizmu, održanog od 6. do 10. oktobra u Istočnom Sarajevu, Kuvalja je nakon pobjede ruske biciklistkinje Marine Letaeve donio odluku da se pusti himna Rusije, uprkos sankcijama koje je Svjetska antidoping agencija uvela protiv ruskog sporta.

Kuvalja je svoju odluku obrazložio principima sportske etike, rekavši da je najviša nagrada za pobjednika takmičenja prilika da na najvišem stepeniku postolja sluša himnu i vidi zastavu svoje države, saopšteno je iz Ruskog doma u Beogradu, gdje se nalazi Predstavništvo Rossotrudničestva, koje je Kuvalja danas posjetio.

U saopštenju se podsjeća da je Kuvalja izjavio da voli Rusiju i da su sankcije protiv ruskog sporta uvedene "na osnovu nesportskih kriterijuma".

Uprkos prijetnjama da će organizacije na čijem je čelu ostati bez licence za organizovanje međunarodnih događaja, Kuvalja je odbio prijedlog Međunarodne biciklističke federacije da se izvini za svoj postupak.

Kuvalja je danas posjetio Ruski dom u Beogradu, Predstavništvo Rossotruničestva u Srbiji, gdje su mu zaposleni izrazili iskrenu zahvalnost na hrabrom gestu i velikoj podršci ruskom sportu.

Nagrada će zvanično biti uručena u decembru, kada odlikovanje bude dostavljeno u Srbiju.

Vladimir Kuvalja je jugoslovenski i biciklista iz BiH, sportski menadžer, prvak Jugoslavije u biciklizmu 1993, 1994. i 1996. godine, prvak BiH 2012. godine, a od 2016. godine je predsjednik Balkanske biciklističke unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana