Vladika Grigorije pozvao na ljubav i poštovanje

Srna
Vladika Grigorije pozvao na ljubav i poštovanje

Trebinje - Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je vjernicima u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju da jedni druge vole i poštuju, te da ružno ne govore jedni drugima.

“Nije dobro kada jedan drugoga ružimo, nego treba da jedan drugoga volimo i poštujemo”, rekao je vladika Grigorije u besjedi poslije Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu kojom su nastavljena proslava Preobraženja Gospodnjeg, slave ovog hrama i grada.


On je napomenuo da je Probraženje Gospodnje praznik spasenja, odobrotvorenja i povratka u prvobitnu ljepotu, te je vjernicima preporučio da olako ne izgube svjetlost iz srca koju su danas primili.

Vladika Grigorije kaže da su svi ljudi stvoreni da žive u ljepoti, pa da iz toga razloga ne smiju da je se plaše.

“Ko od nas, braćo i sestre, jutros nije poželio da bude lijep, da se lijepo obuče, da lijepo izgleda, da su mu čisto srce i čista duša, da mu je lijepo, da mu je um razabran i da sve danas bude lijepo!? Zato smo pozvani na ljepotu i u ljepotu Božiju”, naglasio je vladika Grigorije.

On je dodao da ljepoti uči i današnji praznik zbog čega se trebinjski Saborni hram uvijek, iznova preobražava u ljepotu, kao i grad Trebinje.

“Nije nam dobro biti u nikakvoj ružnoći, nego uvijek u ljepoti, jer niko ne poželi da ostane u nekoj ružnoj kući u kojoj se svi svađaju”, rekao je vladika Grigorije.

Tokom Svete liturgije obavljena je Sveta tajna pričešća, nakon čega je osveštano prvo ovogodišnje grožđe ispred Sabornog hrama, a potom je priređen bogat kulturno-umjetnički program.

Liturgiji je, uz gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića, njegovog zamjenika Mirka Ćurića, predsjednika Skupštine grada Dragoslava Banjka, brojne goste gradova pobratima i prijatelja i proslavljenog košarkaškog asa Dejana Bodirogu, prisustvovao i veliki broj vjernika.

Svečana sjednica Skupštine grada zakazana je za 12.00 čassati u Kulturnom centru, a potom i niz kulturnih događaja.

U večernjim časovima, nakon prazničnog večernjeg koje će biti služeno u 20.00 časova, ispred Sabornog hrama krenuće svečana litija.

Predsjednik Srpske prisustvovaće danas obilježavanju krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg.

Ovogodišnje Preobraženjske svečanosti završiće koncertom Aleksandre Radović na Trgu slobode.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana