Više od 400 lovaca i gostiju na lovačkoj večeri u Vlasenici

Srna
Više od 400 lovaca i gostiju na lovačkoj večeri u Vlasenici

VLASENICA - Uspješnu lovnu sezonu članovi Lovačkog udruženja "Igrišta" iz Vlasenice obilježili su tradicionalnom lovačkom večeri kojoj je prisustvovalo više od 400 članova tog udruženja i brojni gosti.

Slavlje su upotpunili i lovci iz udruženja sa kojima Vlaseničani imaju dobru saradnju, te predstavnici Lovačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Predsjednik vlaseničkog udruženja Marko Todorović rekao je novinarima da je "Igrište" u proteklom periodu dobro radilo i gazdovalo lovištem koje mu je povjereno, a večeras pokazuje da je i dobar domaćin.

Todorović je zahvalio i resornom ministarstvu od kojeg je na osnovu raspisanog konkursa za dodjelu sredstava prošle i pretprošle godine dobilo 10.000 KM, utrošenih za lovno-tehničke i uzgojne objekte.

"Riječ je o nabavci kamera, hranilica za divlju svinju, nekoliko poluotvorenih čeka i jednu visoku čeku za komercijalni odstrel", rekao je Todorović.

On je dodao da je Udruženje u prošloj godini na lovišta iznijelo oko osam tona hrane za prehranu divljači, a skoro istu količinu individualno su iznijeli i lovci.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković rekao je da je ovaj savez ostvario izvanrednu saradnju sa Vladom Srpske, odnosno resornim ministarstvom i u posljednje dvije godine uložio oko milion KM u lovišta u Srpskoj.

On je istakao da je na lovcima, odnosno udruženjima i njihovim rukovodstvima da na adekvatan način iskoriste uložena sredstva i opreme lovišta.

"Na njima je da pokažu da ovdje nismo samo da odstreljujemo, već da vršimo uzgoj i zaštitu divljači, izgrađujemo lovišta i ponudimo ono što je značajan lovno-privredni potencijal kojim raspolaže cijela Republika Srpska", rekao je Drašković.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u okviru Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Zubić rekao je da je ovo ministarstvo u Srpskoj ustanovilo 99 lovišta, od kojih su 78 sportsko- rekreativna, namijenjena udruženjima u opštinama i time dalo prednost potrebama domaćih lovaca.

On je dodao da vlaseničko udruženje gazduje jednim takvim lovištem na teritoriji Vlasenice i da su pokazali da su ozbiljan korisnik lovišta i da ozbiljno izvršavaju svoje zadatke u skladu sa ugovorom koji su potpisali sa Ministarstvom.

Zubić je dodao da lovni turizam nije u dovoljnoj mjeri zastupljen na teritoriji Republike Srpske, iako postoje veliki potencijali.

"Mi imamo kvalitetan prirodni resurs koji omogućava da ga ponudimo stranim lovcima na korišćenje, no postoje ograničenja koja nisu do sada riješena. Jedno od takvih je nefunkcionisanje takozvane Cites-međunarodne konvencije, koja reguliše promet ulovljene divljači izvan granica Republike Srpske i BiH", anevo je Zubić.

On je dodao da se aktivno radi da se u narednom periodu obezbijedi funkcionisanje te konvencije, kako bi svaki lovac koji dođe izvan granica Republike Srpske sa sobom mogao da ponese trofej koji je ulovio.

U okviru večerašnje svečanosti obavljena je dodjela priznanja i zahvalnica pojedincima i organizacijama koji su ostvarili dobro saradnju sa Lovačkim udruženjem "Igrišta", ili su, na različite načine, podržali razvoj tog udruženja.

Vlaseničko udruženje trenutno okuplja oko 230 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana