Uzrok stomačnih tegoba i dalje misterija

Milijana Latinović
Uzrok stomačnih tegoba i dalje misterija

PRIJEDOR, JAHORINA - Uzrok stomačnih tegoba prijedorskih osnovaca koji su boravili u školi u prirodi u hotelu “Nebojša” na Jahorini ni pet dana kasnije nije poznat. Iako je dio uzetih uzoraka iz tog ugostiteljskog objekta uredan, još se čeka analiza hljeba i torte.

Na Odjeljenju pedijatrije u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” za “Glas” su rekli da su djeca koja su bila na bolničkom liječenju bolje te da su otišla kući.

- Njihovo zdravstveno stanje se stabilizovalo i otišli su kući. Pretrage u smislu trovanja nekim bakterijama su još u toku tako da precizno ne znamo šta je uzrok tegoba - rekli su u prijedorskoj bolnici.

U hotelu “Nebojša” kažu da su ih u petak ujutro iz Instituta za javno zdravstvo RS obavijestili da su svi uzorci i brisevi koje su do sada analizirali uredni.

- Čekamo do ponedjeljka kada bi trebalo da bude završena analiza uzorka hljeba i keks torte. Dok sve ne dobijemo crno na bijelo nećemo imati goste - rekli su u ovom hotelu.

Zbog svega što se proteklih dana dešavalo put na Jahorinu otkazala je banjalučka Osnovna škola “Branko Radičević”.

- Iz hotela su nas obavijestili da dok ne budu sve analize završene neće primati djecu, tako da smo i mi roditelje naših đaka obavijestili da se škola u prirodi prolongira te da će novi termin najvjerovatnije biti u junu. Zdravlje djece je najpreče - rekao je direktor te škole Siniša Rendić i dodao da je na Jahorinu trebalo da ide oko 80 učenika petog razreda.

Grupa od 90 učenika petog razreda iz prijedorske OŠ “Petar Kočić” vratila se u ponedjeljak iz škole u prirodi iz hotela “Nebojša”, dan ranije nego što je planirano jer je polovina djece dobila stomačne tegobe, njih 16 završilo je na infuziji, a po povratku u Prijedor četvoro je bilo i u bolnici.

I grupa đaka iz OŠ “Branko Ćopić” u Prijedoru, koji su na Jahorini boravili početkom maja, vratili su se iz hotela “Nebojša” sa istim simptomima.

Nakon toga nadležna inspekcija je obavila kontrolu u hotelu, uzeti su uzorci hrane, te brisevi sa radnih površina i brisevi zaposlenih.

U međuvremenu roditelji učenika iz škole “Petar Kočić” tražili su od turističke agencije “Kompas turs” koja je vozila djecu na Jahorinu da im vrati ukupan iznos koji su platili. Na sastanku sa roditeljima vlasnik agencije Mladen Račić rekao je da će cjelokupan iznos vratiti.

Trivić

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da su osnovci iz Prijedora, koji su pohađali školu u prirodi na Jahorini, dobro i da se za sada ne može reći da je zdravstvene probleme uzrokovao virus ili su problemi nastali u ugostiteljskom objektu u kojem su boravili.

- Još nismo dobili zvanične rezultate analiza, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da su djeca dobro - rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana