Uz zdravicu i post ušla u 110. godinu

Slobodan Dakić
Uz zdravicu i post ušla u 110. godinu

Šipovo - Najstarija stanovnica RS, a mnogi tvrde i na Balkanu, Mara Kvrgić iz Babića, sela udaljenog dvadesetak kilometara od Šipova, napunila je 109 godina, a jedini gost na njenom rođendanu bila je ekipa “Glasa Srpske”.

Nije bilo nikakvog slavlja, jer su na najstarijeg stanovnika na našim prostorima zaboravili svi: država, institucije koje treba da se brinu o starim i iznemoglim, ali i rodbina.

Baka Mara nije ni znala da je u srijedu zakoračila u 110. godinu života. Starica koja je slabog zdravlja i polako je izdaje pamćenje iznenadila se kada je saznala da je starija za još jednu godinu i da se osim redakcije “Glasa” niko nije sjetio da joj čestita rođendan i upita za zdravlje.

- Kažete da sam napunila 109. godinu života. To je, sine, mnogo. Mora da je Bog zaboravio na mene. Ipak, život mi je bio lijep do prije pola godine dok mi nije umro sin Boško - rekla je Mara i dodala joj je nevolja što je noge više “ne slušaju”. Snaha Mara (71), koja živi sa bakom Marom, priča da je zdravlje najstarijeg stanovnika svakim danom sve lošije. Poslije smrti sina Boška baka Mara skrhana bolom počela je polako da “kopni”.

- Da nam nije rodice Dragice Kvrgić, koja nas obiđe, ne znam šta bismo. Svekrva mnogo tuguje za Boškom - kaže Mara i dodaje da baki svaki dan počinje sa zdravicom.

- Kada uzme čašicu šljivovice, uvijek izgovori zdravicu. Tada joj se vrati vedrina i snaga. Boljeg je raspoloženja i počne da me zapitkuje sve što je zanima - kaže snaha Mara.

Dodaje da je starica bila treća žena svom suprugu Krsti i da se za njega udala tridesetih godina prošlog vijeka. Krsto je rođen 1900, a umro je 1975. godine. Od tada je baka Mara udovica i kaže da nikada poslije nije poželjela da se uda.

- Redovno postim, a nikada nisam ni voljela da jedem meso. Nisam išla ljekarima, jer svaki lijek se može naći i u prirodi - poručila je baka Mara, koja i sada posti.

Pomoć

Mada teško priča, baka Mara uspjela je da progovori nekoliko rečenica i da nam se požali da već dva mjeseca nije dobila pomoć od 41 marku, koju je do sada primala.

Njena snaha dodaje da im je najteže to što ih niko ni od predstavnika opštine ne obilazi.

- Da nas bar upitaju kako smo, imamo li šta da jedemo, jer ne možemo otići do grada po hranu, bilo bi nam mnogo lakše - rekla je Mara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana