Uz jaku želju Srpčani Luga i Blagoje biciklima savladali 450 kilometara

Dejan Jovičić
Uz jaku želju Srpčani Luga i Blagoje biciklima savladali 450 kilometara

SRBAC - Pokloničko putovanje od Srpca do manastira Ostrog u Crnoj Gori ostaće zauvijek u sjećanju Luki Bilbiji (34) i Blagoju Ivanoviću (26) koji su biciklima prevalili 450 kilometara kako bi se poklonili moštima svetog Vasilija za zdravlje i spasenje svojih najbližih.

Poduhvat za divljenje započeli su ispred hrama Pokrova Presvete Bogorodice gdje ih je, uz blagoslov, na put ispratio sveštenik Petko Vuković. Ni vreli ljetni dani, ni nedaće nisu ih spriječili da stignu do svog cilja.  

Luka za “Glas” kaže da je ovo bilo njegovo prvo pokloničko putovanje biciklom što je dugo priželjkivao, jer se godinama bavi ovim sportom i vozi trke.

- Krenuli smo 5. avgusta. Put se sastojao od tri etape, prva je bila Srbac - Sarajevo gdje smo imali prvo prenoćište i to nam je bila najduža dionica koja je iznosila oko 240 kilometara. Druga trasa je bila Sarajevo - Šćepan Polje, oko 95 kilometara, gdje smo imali konak u jednom od kampova, a treća, ujedno i najteža, sa najviše uspona, bila je Šćepan Polje - Ostrog - kaže Luka.

Zbog visokih temperatura i brdovitog terena put se odužio ali su se trudili da prave duže pauze u hladu.

- Imao sam kvar na biciklu na dijelu puta od Šćepan Polja koji sam, na sreću, brzo popravio. Ono što me iznenadilo jeste to koliko narod u Hercegovini i Crnoj Gori poštuje manastir Ostrog i svetog Vasilija. Čim smo mještanima spomenuli gdje idemo ostavljali su svoje obaveze i prilazili da ponude pomoć - rekao je Luka.

Kada je stigao pred kapije manastira, kako kaže, krenule su mu suze zbog ispunjenja dugogodišnjeg sna.

- Ovo hodočašće mi je donijelo nešto neopisivo, istinski mir u srcu i duši i svaki vjernik trebalo bi da posjeti ovo mjesto kako bi se u to uvjerio - ističe Luka.

Blagoje je imao problema sa svojim biciklom koji nije bio spreman za brze i duge vožnje, a uz to ga dugo nije vozio, tako da je praktično krenuo bez kondicije.

Budući da se pojedinci za slična putovanja do Ostroga pripremaju mjesecima, pa čak i godinama, uspjeh koji su ostvarili je za divljenje.

- Na određenim dionicama Luka mi je izlazio u susret i sporije vozio, ali smo svugdje stizali po planu. Po dolasku u Ostrog osjetio sam bol u koljenu pa smo odlučili da se u povratku vratimo autobusom kako ne bih rizikovao veću povredu noge - kaže Blagoje.

Dodaje da svaki dolazak u Ostrog pamti po unutrašnjem miru i duhovnoj ispunjenosti koje osjeti kada se pokloni moštima velikog svetitelja.

Dobročinstvo

Blagoju Ivanoviću ovo je treće hodočašće do Ostroga. Prije sedam godina krenuo je biciklom iz rodnih Gornjih Srđevića sa rođakom Aleksandrom Ivanovićem.

- Sjećam se da smo ponijeli ćebe i nešto odjeće i hrane. Skoro cijeli put nas je pratila kiša a Aleksandru je na ulasku u Crnu Goru pukla pedala i tako je vozio desetak kilometara po uzbrdici. Uvjerili smo se i tada u dobročinstvo mještana koji su nam pomogli da zavarimo pedalu i nastavimo dalje - kaže Blagoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana