Ustoličen prvi srpski episkop za Južnu i Centralnu Ameriku

Srna

Buenos Ajers - U Hramu Roždestva Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu ustoličen je prvi srpski episkop za Južnu i Centralnu Ameriku Kirilo /Bojović/, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Svetu arhijerejsku liturgiju sa činom ustoličenja služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i ostalih pravoslavnih jurisdikcija u Južnoj Americi.


Mitropolit Amfilohije, koji je bio i dosadašnji administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke, rekao je u besjedi da je vladika Kirilo šesnaesti pravoslavni episkop ustoličen na južnoameričkom kontinentu.

“Ustoličavajući episkopa Kirila mi nastavljamo da ispunjavamo zapovijest Hristovu i djelo svetih apostola, prvih Hristovih učenika”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika Kiril Bojović rođen je 1969. godine u Podgorici. Krajem 2000. dao je ostavku na fakultetu u Podgorici i, po blagoslovu mitropolita Amfilohija, postao iskušenik Cetinjskog manastira.

On je, odlukom mitropolita Amfilohija, 2014. godine postavljen za arhijerejskog zamjenika u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj SPC.

Za vikarnog episkopa izabran je na Svetom arhijerejskom saboru 2016. godine.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine izabran je za episkopa buenosajreskog i južnocentralnoameričkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana