Uspjeh ekologa Srednjoškolskog centra u Rogatici: Od zapuštenog dvorišta do učionica u prirodi

Sreten Mitrović
Uspjeh ekologa Srednjoškolskog centra u Rogatici: Od zapuštenog dvorišta do učionica u prirodi

ROGATICA - Zapušteno školsko dvorište, zaraslo u šiblje i korov, pretvoreno je u učionicu u prirodi, ali i idealno mjesto za predah od lekcija zahvaljujući đacima ekolozima Srednjoškolskog centra “27. januar” u Rogatici.

Psiholog u centru Dragana Kusmuk kaže da su učenici uredili više stotina kvadratnih metara oko škole i sanirali bivše korito rijeke Rakitnica, koje je bilo zaraslo u šiblje.

- Sav taj prostor sada ima sasvim drugu sliku i namjenu, uz mogućnost održavanja časova u prirodi, ne samo iz predmeta obrazovanja agrotehničara, nego i iz drugih zanimanja koja se stiču u našoj ustanovi, a da ne govorimo o slobodnom vremenu učenika - ističe Kusmukova. U rad se, dodaje, kroz 15 volonterskih akcija uključilo više od 50 učenika, a rukave su uz njih zasukali i brojni profesori te ostali radnici centra.

Podvig rogatičkih srednjoškolaca dobio je i značajno priznanje. Naime, izabran je među top deset najboljih u projektu “Eko-izazov - učinimo svoju zemlju još ljepšom”, koji je sprovelo Udruženje građana “Ruka” uz podršku Ambasade SAD s ciljem da mladi u svojim okolinama donesu promjene u zaštiti životne sredine.

- Nakon godinu dana rada došla je i ocjena stručnog žirija i na naše zadovoljstvo ušli smo među deset najuspješnijih od čak 208 timova iz osnovnih i srednjih škola i vrtića u BiH - ponosna je Kusmukova, koja je bila i koordinator rada rogatičkog Eko-tima.

Iako na završnoj ceremoniji koja je održana krajem godine u Sarajevu nisu dobili nagradu, jer je konkurencija bila veoma jaka, to nije demotivisalo vrijedne đake, koji planiraju da na idućem takmičenju osvoje još bolji plasman.

- Za nagradu ćemo se boriti ponovo sa novim programom, jer se takmičenje nastavlja s istim ciljem - navela je Kusmukova, koja je imala podršku profesorica Vasilije Ujić i Bojane Limić te pedagoga Danijele Krsmanović, koja je ovom poduhvatu dala i radni naslov “Danas je lijep dan - mogu i hoću”, ali i uprave centra i Opštinske uprave u Rogatici.

Pored aktivnosti na projektu “Eko-izazov” ekolozi Srednjoškolskog centra, kako kaže Kusmukova, vrijedno su radili na poboljšanju životne sredine i kroz brojne druge aktivnosti. Tako su organizovali akcije sakupljanja smeća, košenja i odvoza trave, pravljenje kućica za ptice i izradu ukrasnih tabli u dvorištu škole, sadili i održavali cvijeće, popravljali i farbali polomljene klupe u krugu i bližoj okolini centra.

Nosioci su i radova u vlastitom plasteniku koji služi za praktični dio nastave agroturističkih tehničara, s ciljem promocije ekologije uradili su promotivni eko-ceker koje su dijelili građanima, a jedan dan sa radnicima ŠG “Sjemeć” učestvovali su i u sađenju Pančićeve omorike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana