Uskoro nova isplata za radnike “Farmlanda”

Milijana Latinović
Uskoro nova isplata za radnike “Farmlanda”

Banjaluka - Bivšim radnicima nekadašnje Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole iduće sedmice trebalo bi da bude podijeljeno još 90.000 maraka, koliko je prikupljeno od prodaje peletare i nekoliko zaplijenjenih mašina.

Potvrdila je to juče za “Glas Srpske” advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”, naglasivši da ni deset odsto glavnog duga prema radnicima nije izmireno.

Početkom prošlog mjeseca bivšim radnicima nekadašnjeg giganta prvi put je nakon skoro pet godina isplaćen dio duga, a novac je obezbijeđen javnom prodajom zaplijenjenih stvari u ovom propalom preduzeću.

- Uspjeli smo da konačno prodamo peletaru s obzirom na to da je bilo sporno ko je vlasnik postrojenja. Sud je odbio prigovor trećeg lica koje se ranije žalilo i uputio ga na parnicu. Međutim, pojavio se kupac koji je ponudio da neposrednom pogodbom kupi peletaru, a drugi kupac je kupio nekoliko pokretnih stvari, tako da smo u tim dvjema pogodbama obezbijedili 90.000 maraka na sudskom depozitu - rekla je Drinićeva.

Dodaje da bi u idućih sedam dana trebalo da bude isplata dijela duga radnicima.

- Čekamo da sudski vještak obračuna koliko kome pripada od prikupljenog iznosa, a po osnovu ukupnog duga kako bi radnici dobili dio novca - rekla je Drinićeva.

Iako je klupko konačno počelo da se odmotava, bivši radnici ističu da je svaka ova isplata kap u moru u odnosu na ukupne iznose koje im “Farmland” duguje.

- Nismo bili optimistični da ćemo uopšte išta uspjeti prodati jer godinama farma zjapi prazna, a vrijeme je učinilo svoje i stvari su dosta oronule. Zadovoljni smo da bilo šta dobijemo nakon toliko godina - kazala je bivša radnica “Farmlanda” Borka Vujmilović.

“Farmland” radnicima duguje oko 300.000 maraka, bez kamata, na ime neisplaćenih plata, a osim toga, zaposlenima nisu uplaćivani ni doprinosi, pa ne mogu da se penzionišu. Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv “Farmlanda”, ali godinama ništa nisu mogli da naplate.

Licitacija

Miroslava Drinić kaže da je tokom dviju licitacija prikupljeno oko 190.000 KM, od čega su radnicima isplaćena dugovanja samo po osnovu kamata.

- Čekamo da sud zakaže još jedan termin javne prodaje kako bismo pokušali da prodamo bar još nešto. Ostali su sistemi za navodnjavanje, čija vrijednost nije velika, ali sigurno bi radnicima dobrodošlo da i to bude prodato - kazala je Drinićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana