Uskoro bolji uslovi za učenike Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini: Kvalitetnija praksa u novim radionicama

Ljiljana Aleksić
Uskoro bolji uslovi za učenike Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini: Kvalitetnija praksa u novim radionicama

BIJELjINA - Buduće generacije bijeljinske Tehničke škole "Mihajlo Pupin" imaće kvalitetnije uslove za izvođenje praktične nastave zahvaljujući radionicama koje će se nalaziti u sklopu ove ustanove.

Ova škola već nekoliko decenija radi u dva objekta. Jedan je u Račanskoj ulici, gdje se izvodi teoretski dio nastave, dok đaci praktično znanje "bruse" u dotrajalom objektu u Atinskoj ulici u centru grada.

Izgradnja novog objekta sa radionicama počela je u martu, a Gradska uprava obezbijedila je oko 1,5 miliona KM.

- Prostor obuhvata oko 1.700 metara kvadratnih. Ima devet radionica, a deseta je rezervna za eventualno nova zanimanja, ukoliko se ukaže potreba - rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakavši da je neophodna modernizacija praktičnog dijela nastave zbog dualnog obrazovanja, ali i potreba privrede kojoj trebaju kvalitetni radnici.

U Gradskoj upravi kažu da je prva faza radova završena, te da je do sada uloženo oko milion maraka.

- Pokušaćemo da u narednom periodu obezbijedimo i sredstva za fasadu zgrade kako bismo i taj posao završili do kraja godine. Tokom iduće godine uz podršku resornog ministarstva želimo da napravimo moderne i kvalitetne radionice kako bi učenici nakon izlaska iz škole bili stručno obrazovani i mogli se uključiti u proces proizvodnje - rekao je Mićić.

Izgradnji novih učionica i stvaranju boljih uslova raduju se i zaposleni.

- Mi smo zadovoljni i zahvalni Gradskoj upravi na realizaciji ovog projekta. Za nas to znači da ćemo imati bolje uslove za rad, a učenici mogućnost za ostvarivanje što boljih rezultata - kaže direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Milenko Maksimović.

Ovu školu pohađa oko 1.000 učenika koji se, kako dodaje, školuju u četiri struke i 11 profilnih zanimanja.

- Procentualno gledano oko 60 odsto su zanati, dok su ostalo četvorogodišnja zanimanja - kaže Maksimović i dodaje da u ovoj školskoj godini učenike koji pohađaju smjerove bravar-zavarivač i stolar Vlada RS stipendira sa po 100 KM, a obezbijeđen im je i besplatan prevoz do škole.

Inače, učenici Tehničke škole godinama osvajaju brojne nagrade i priznanja na domaćim i svjetskim takmičenjima, a škola je prošle godine proglašena za najbolju u BiH u konkurenciji 292 obrazovne ustanove.

Poljoprivredna škola

Bolje uslove za praktičnu nastavu imaće i đaci Poljoprivredne škole zahvaljujući izgradnji farme muznih krava koja je u završnoj fazi. Gradska uprava u cjelosti je finansirala radove vrijedne 1,2 miliona KM, a gradski menadžer Predrag Jović rekao je da je gradnja najmodernijeg objekta ovog tipa u BiH započela 2017. godine i da su u međuvremenu stvoreni uslovi za dualno obrazovanje.

Direktor Poljoprivredne i medicinske škole Zoran Despotović ističe da će učenici teoretska znanja moći primijeniti u ovom objektu, tako da će po završetku obrazovanja biti bolje osposobljeni za dalji rad.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana