Uručene diplome polaznicima škole slovenačkog jezika

Srna
Uručene diplome polaznicima škole slovenačkog jezika

PRIJEDOR - U Udruženju Slovenaca "Lipa" u Prijedoru večeras je održana svečanost uručenja diploma o uspješno završenoj školskoj godini polaznicima škole dopunskog učenja slovenačkog jezika.

Predsjednik Udruženja Alenka Uduč rekla je novinarima da je ova škola otvorena još 2003. godine, te da su na ovaj način slovenački jezik naučili mnogi Prijedorčani koji sada žive i rade u Sloveniji, a neki od njih i predaju slovenački jezik u tamošnjim školama.

"Tada smo morali da pišemo projekat i dobijemo projektna sredstva da bi organizovali učenje našeg maternjeg jezika dok je to sada malo drugačije budući da ministarstvo, odnosno Zavod za školstvo sam pošalje profesora i omogućava rad ovakve vrste učenja slovenačkog jezika", rekla je Udučeva.

Ona je dodala da je diplome o uspješno savladanim osnovama slovenačkog jezika dobilo ukupno 18 polaznika, od kojih devet mladih školskog uzrasta. Među njima je bio i sedmogodišnji Aleksa Kamšak.

"Ove godine učio sam slovenački jezik i nije bilo teško", rekao je Aleksa.

Da su polaznici bili motivisani da uče slovenački jezik potvrdila je i profesor Barbara Goršič, koja je istakla značaj većeg broja djece među polaznicima koji su imali priliku da uče i o slovenačkoj kulturi i običajima.

U novim prostorijama Udruženja "Lipa" od ove godine postoje kvalitetniji uslovi za učenje jezika budući da u njima postoji i bogato opremljena biblioteka, na čijim policama su se našla i djela slovenačkog pisca za djecu i omladinu Primoža Suhodolčana koji je bio gost na večerašnjoj svečanosti.

"Predstavio sam moj život od kada sam počeo da pišem, pa do danas i to šta pišem uz napomenu da pišem samo istinu i ništa drugo", rekao je Suhodolčan.

Rad škole slovenačkog jezika u Prijedoru finansiralo je Ministarstvo za školstvo Slovenije, Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu i Zavod za školstvo Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana