Umjesto u banju kreću na hodočašće dugo 420 kilometara: Pet prijatelja idu pješke od Velikog Blaškog do Ostroga

Miloš Vasiljević
Umjesto u banju kreću na hodočašće dugo 420 kilometara: Pet prijatelja idu pješke od Velikog Blaškog do Ostroga

LAKTAŠI – Petorica prijatelja sutra ujutru krenuće na hodočašće dugo 420 kilometara - od crkve Svete Trojice u Velikom Blaškom kod Laktaša do manastira Ostrog. Želja da pomognu prijatelju Aleksandru Milinkoviću jača je i od njihovih zdravstvenih problema, pa će umjesto u banju, kako im je preporučio doktor, pješačiti do svetinje u Crnoj Gori.

Inicijator ovog poduhvata Dragan Savić kaže za „Glas Srpske“ da  on, Vladimir Jovanić, Gordan Vasilić, Predrag Stanković i Srđan Stanković prijateljstvo dugo tri decenije žele da krunišu i na ovaj način kako bi pomogli svom sugrađaninu, ali da se u duhu praznika Svetog Vasilija Ostroškog, okrenu pravim hrišćanskim vrijednostima.

- Još kao klinci maštali smo da se upustimo u slično hodočašće. Ova priča počela je prije dvije decenije, a prošle godine smo se i definitivno dogovorili, da će to biti baš ove. Iz poštovanja prema crvki, Bogu, odlučili smo se za hodočašće koje posvećujemo Aleksandru Milinkoviću, da pomognemo njemu ali i da se pomolimo Bogu -  rekao je Savić.

Planirana ruta je Veliko Blaško – Slatina – Čelinac - Kotor Varoš – Kneževo- Vlašić – Turbe – Kiseljak – Sarajevo – Miljevina - Šćepan Polje - Nikšić - manastir Ostrog.

Ni mali zdravstveni problemi ih neće pokolebati da ujutru krenu na put do manastira Ostrog.

- Na majicama ćemo nosimo broj njegovog računa u banci i apelujemo da ljudi uplaćuju direktno njima novac. Put je dug, ali imamo jaku volju i želju koja pobjeđuje sve prepreke. Imamo probleme kolega Predrag i ja, bili smo kod ortopeda, on je rekao da treba da idemo u banju. On ima problem sa desnim stopalom a ja imam oštećenje lijevog meniskusa, ali krećemo na put sa Božijom pomoći - kazao je Savić.

I Vladimir Jovanić sa nestrpljenjem čeka kada će krenuti na ovo pokloničko putovanje.

- Kolega Dragan Savić je predložio, a mi smo se za pet minuta dogovorili da krenemo na hodočašće i da to bude 30. april da bismo bili u manastru Ostrog na praznik svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja. To je svakog dana 40 kilometara. Kada smo ispričali naš plan svešteniku Miroljubu Stankoviću, rekao nam je da bi bilo dobro da se to hodočašće posveti nekome. Nama je odmah pao na pamet naš sugrađanin Aleksandar Milinković koji je doživio tešku nesreću prije tri godine. Skočio je u bazen i povrijedio vratni dio kičme, te nažalost ostao nepokretan - rekao je Jovanić. Organizovali su smještaj, a negdje će prespavati u manastirima.

Njih pet koji će pješačiti pratiće automobil, kojeg će voziti jedan mladić, za  slučaj da nekome bude potrebna pomoć.

- Htjeli smo da sve to spojimo za „Acine korake“ da skupimo što je moguće više novca za njegovo dalje liječenje. Mi smo putem društvenih mreža objavljivali panoe sa njegovom slikom i brojeve žiro računa - rekao je Vladimir Jovanić.

Žiro račun:

za uplate u NLB banci 562-099-81595846-22

za uplate u Intesa Sanpaolo banci 154-505-99248764-67

za inostrane uplate IBAN: BA395620998158973231, SWIFT BIC: RAZBBA22“ primalac Jelena Milinković (obavezno navesti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana