Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem načelniku sarajevske opštine i službenicima

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je oslobađajuću presudu kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Opštine Novi Grad Damir Hadžić i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u ovoj opštini, te predmet vratio na ponovno suđenje.

"Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje", potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva za BIRN.

Sa Hadžićem i ostalima ranije se sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su rekli da je Vrhovni sud Federacije donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravosnažnom presudom oslobodio bivšeg načelnika opštine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnika načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića.

Nepravosnažnom presudom bili su oslobođeni optužbi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine opštini platio 51.340 KM.

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivice za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 evra, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora što je kao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

U sarajevskom Kantonalnom sudu su naveli da još nije zakazan početak obnovljenog suđenja Hadžiću, Horo i Čauševiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana