Ugljevik: Održan Vidovdanski sajam narodnih rukotvorina FOTO

Jelena Tanacković
Foto: Jelena Tanacković

UGLjEVIK - Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku okupio je izlagače Majevice i podmajevičkog kraja na platou ispred Centra za kulturu "Filip Višnjić" posjetioci su imali priliku da vide ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda.

Ovu manifestaciju, koja se održava u okviru "Vidovdanskih svečanosti", otvorio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je važno pokazati rukotvorine baka, majki, supruga, sestara ili kćerki, odnosno onih koje su stub društva i porodica.

- Kada vaspitate dječaka, vaspitali ste čovjeka, kada vaspitate djevojčicu vaspitali ste naciju. Ovo zapravo pokazuje kako i na koji način treba da imaju žene u društvu - rekao je Perić, kako kaže, uključenost žena u Ugljeviku treba da bude snažnija u ovoj opštini.

Sveštenik Milan Topić, koji je blagoslovio skup, rekao je da treba čuvati svoju tradiciju, a kroz istoriju su bake, majke, supruge, očuvale vjeru i to treba da rade i današnje mlade majke da bi imali svijetlu budućnost.

Predsjednica Kola srpskih sestara " Sveta Marija Magdalena" Anđa Srijemac kaže da tradicionalni sajam koji okuplja vrijedne majke i supruge koje kroz ljubav rade svoje vrijedne ručne radove.

Narodni poslanik PDP-a Jelena Trivić istakla je da opština Ugljevik šalje lijepu sliku kao lokalna zajednica.

- Živimo u tradicionalnom i patrijarhalnom društvu koji se može posmatrati kroz više uglova. Žene su jake stabilne i nosioci društva, same trebaju da shvate kolika je njihova snaga u društvenom i političkom životu ne tražeći od muškaraca da im to priznaju - kazala je Trivić, dodajući da je ova manifestacija pravi način da se sagleda prava slika žene u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana